Новини

Повернутися до переліку новин

Служба охорони довкілля на підприємстві: довгоочікувані зміни

Не секрет, що наявна система управління охороною довкілля на підприємствах не сприяє дотриманню вимог природоохоронного законодавства підприємством! Професійна асоціація екологів України вкотре акцентує увагу всіх небайдужих на необхідності змін до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»!

Покращення стану довкілля в світі, яке ми спостерігаємо наразі в зв’язку зі спадом ділової активності, очевидно, є тимчасовим. Маємо невтішні прогнози від ООН щодо досягнення Цілей сталого розвитку. Україна не виняток. Прогнозовано, викиди в повітря, скиди у водні об’єкти, швидко повернуться до передкарантинного рівня, щойно промисловість знову запрацює.

Вже зараз вкрай важливо не допустити відкочування суспільства назад до брудних технологій, адже зміни клімату напряму пов’язані із сьогоднішніми проблемами.

І головне, як у посткризовий період (а він обов’язково прийде) не дозволити зруйнувати і так примарний баланс інтересів суспільства, бізнесу та довкілля.

Важливе питання!
Чи може функція управління охороною довкілля на підприємстві (а це прямий вплив на стан здоров’я всього населення країни) здійснюватися:
працівником, який не має профільної освіти чи за сумісництвом,
екологом, який працює у складі служби головного інженера чи служби охорони праці,
сторонньою організацією за договором?

За результатами дослідження Професійної асоціації екологів України (надалі – ПАЕУ) щодо системи природоохоронного управління суб’єктів господарювання виявлено саме таку проблему, а в деяких суб’єктів така система взагалі відсутня!

Враховуючи викладене, наявна система управління охороною довкілля на підприємствах:

  • не сприяє дотриманню вимог природоохоронного законодавства підприємством
  • не спроможна реалізувати цілі, визначені Законом України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» та вирішити першочергові екологічні проблеми
  • не відповідає міжнародним стандартам системи екологічного управління на підприємствах.

Які можливі рішення?

В Україні давно назріла потреба  на законодавчому рівні  обгрунтувати створення служби з охорони довкілля у складі суб’єктів господарювання, які належать до середнього та великого підприємництва та здійснюють плановану діяльність, що підлягає оцінці впливу на довкілля та виконання функції служби охорони довкілля в порядку сумісництва особами, які мають освіту за екологічним напрямком або залучення  сторонніх спеціалістів   на   договірних   засадах,   які   здійснюють господарську діяльність у сфері природничих і технічних наук у складі суб’єкта господарювання,  який належить до малого підприємництва, у тому числі до суб’єктів мікропідприємництва.

Який прогнозований результат змін?

Вказані зміни дадуть змогу:

  • підвищити екологічну обґрунтованість і ефективність діяльності суб’єктів господарювання, поліпшити екологічні характеристики продукції, встановити відповідність об’єктів екологічного аудиту вимогам природоохоронного законодавства та удосконалити систему екологічного управління суб’єктами господарювання, які здійснюють плановану діяльність, що підлягає оцінці впливу на довкілля;
  • запровадити безперервну екологічну освіту;
  • забезпечити перехід до системи запобігання правопорушенням і моніторингу стану довкілля, побудову дієвої системи управління охороною довкілля на підприємствах з урахуванням найкращих практик організації функціонування аналогічних інституцій у країнах - членах Європейського Союзу.

Суть пропонованих змін:

  • Створення служби з охорони довкілля у складі суб’єктів господарювання, які належать до середнього та великого підприємництва та здійснюють плановану діяльність, що підлягає оцінці впливу на довкілля.
  • Виконання функції служби охорони довкілля в порядку сумісництва особами, які мають освіту за екологічним напрямком або залучення  сторонніх спеціалістів   на   договірних   засадах,   які   здійснюють господарську діяльність у сфері природничих і технічних наук у складі субєкта господарювання,  який належить до малого підприємництва, у тому числі до суб’єктів мікропідприємництва.
  • Підпорядкування служба охорони довкілля безпосередньо керівнику суб’єкта господарювання.
  • Регулювання основних завдань, прав та обов’язків працівників служби охорони довкілля Типовим положенням, яке затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, в галузі охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів.

Реалізація ПЗУ не потребує фінансування з державного чи місцевого бюджетів.

У разі прийняття акта він матиме очевидний позитивний вплив на стан екологічної безпеки України.

Докладніше про ПЗУ:
Додаток 1
Додаток 2
Додаток 3

 

Пресслужба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!