Новини

Повернутися до переліку новин

Створено єдиний банк фахових екологів і менеджерів зеленої економіки: подивіться, хто вже увійшов до реєстру

Чому у травні 2022 року під час війни, коли комусь може здаватись, що питання охорони довкілля геть не першочергові, а всі зусилля спрямовані на оборону та боротьбу з ворогом, нами було створено єдиний банк фахових екологів і менеджерів зеленої економіки і цей крок вважаємо безсумнівно своєчасним? Це ресурс про людей дії і досвіду. 

Банк створено як єдиний інформаційний реєстр, який буде містити відомості про кваліфікацію осіб, які здійснюють професійну діяльність у сфері екологічного менеджменту, охорони довкілля, промислової екології, екологічної інженерії, стійкого розвитку, енергоефективності. 

Подивіться, хто вже увійшов до реєстру

та надішліть інформацію про свій досвід, якщо і надалі плануєте дбати про екологізацію всіх сфер і галузей!

Кадровою кризою пронизані всі сфери управління.

Інтеграція України з ЄС, постійні зміни внутрішніх і зовнішніх обставин вимагають широкий перелік компетенцій як на рівні держави, так і на рівні бізнесу (як суб’єкта, що реалізує реформи).

Військові дії призвели до необхідності оперативного, адекватного та своєчасного реагування на постійні та непередбачувані критичні зміни. При цьому таке реагування вимагає як професійних навичок, так і моральної, особистої стійкості.

При цьому, на рівні держави, визнається, що одними з першопричин економічних та екологічних проблем України є:

  • неефективна система управління у сфері охорони навколишнього природного середовища та регулювання використання природних ресурсів, незадовільний стан системи державного моніторингу навколишнього природного середовища;
  • низький рівень розуміння в суспільстві пріоритетів збереження довкілля та переваг збалансованого (сталого) розвитку, недосконалість системи екологічної освіти та просвіти;
  • незадовільний рівень дотримання природоохоронного законодавства та екологічних прав і обов’язків громадян;
  • відсутність належного впровадження екосистемного підходу в галузеву політику та удосконалення системи інтегрованого екологічного управління.

Дані проблеми ще більше поглиблює змушене переміщення громадян України за кордон, спричинене війною. Відбувся масовий виїзд високопрофесійних фахівців, частина з менеджерів-природоохоронців втратила постійне місце роботи в перші місяці повномасштабної агресії.

Водночас, як визначено Законом України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» запровадження міжнародних стандартів систем екологічного управління на підприємствах і в компаніях сприятиме розвитку системи управління навколишнім природним середовищем, реалізації в Україні міжнародних природоохоронних ініціатив та досягнення країною бажаного економічного розвитку.

За результатами дослідження профільних асоціацій (ПАЕУ- спілки професіоналів довкілля в тому числі) щодо системи природоохоронного управління на підприємствах в Україні, виявлено, що функції екологічної служби передаються службі з охорони праці, консалтинговим організаціям чи взагалі зводяться до статистичних звітів, які подає бухгалтер, що в результаті негативно позначається на екологічному управління підприємства, і як наслідок, на екологічній безпеці країни в цілому, у т.ч. на здоров’ї та житті наших громадян.

Відсутність фахового супроводу впровадження реформ  – це відсутність їх реалізації та досягнення екологічної, національної безпеки держави, це відсутність інструменту виконання конституційних зобов’язань держави, передбачених статтею 16 Конституції України. 

Саме тому ми разом з практиками, людьми, які мають реальний досвід, формуємо для майбутньої зеленої відбудови єдиний банк фахових екологів і менеджерів зеленої економіки 

ecolog-ua.com/bank 

Долаємо разом ключові виклики сфери:

  • Укріплення інституційної спроможності щодо планування, моніторингу та оцінки ефективності впровадження екологічної політики.
  • Забезпечення науково-інформаційної та інноваційної підтримки процесу прийняття управлінських рішень.
  • Посилення спроможностей природоохоронного управління у проведенні комплексного моніторингу стану навколишнього природного середовища та державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.
  • Удосконалення кадрової політики та професійної підготовки фахівців у системі охорони навколишнього природного середовища та природокористування.

Людмила Циганок, директор Національного центру стійкого розвитку, президент профспілки фахівців довкілля ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!