Новини

Повернутися до переліку новин

Стягнення збитків завданих війною: без рожевих окулярів

На засіданні Комітету з довкілля, громадського здоров’я та харчової безпеки Європейського парламенту  було наголошено, що Україна ініціюватиме створення Глобальної Платформи для розробки міжнародних методик оцінки збитків довкіллю від військових дій, та розповів євродепутатам, що Україна розробила нові методики для обрахунку збитків навколишньому середовищу внаслідок війни.

Саме з цією метою постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2022 р. № 1111 «Про внесення змін до Положення про Державну екологічну інспекцію України» внесено зміни до повноважень Держекоінспекції та її посадових осіб, що передбачають:

  • здійснення розрахунок розміру шкоди, збитків і втрат, завданих навколишньому природному середовищу та природним ресурсам держави з питань, що належать до її компетенції, внаслідок виникнення аварій, надзвичайних ситуацій, військової агресії, військових, терористичних або інших злочинних дій, у тому числі з початку дії правового режиму воєнного стану;
  • проведення лабораторного аналіз стану забруднення земель, у тому числі радіоактивний, у зонах безпосереднього впливу викидів і скидів забруднюючих речовин, у тому числі у разі виникнення аварій, надзвичайних ситуацій, військової агресії, військових, терористичних або інших злочинних дій;
  • безперешкодне обстеження в установленому законодавством порядку підприємств, установ та організацій, їх об’єктів нерухомого майна, виробничих потужностей та технічного обладнання під час здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та з метою здійснення розрахунку розміру шкоди, збитків і втрат, завданих навколишньому природному середовищу та природним ресурсам держави внаслідок виникнення аварій, надзвичайних ситуацій, військової агресії, військових, терористичних або інших злочинних дій.

Водночас, питання методології та застосування інструментально-лабораторних методів контролю є досить дискусійним, як щодо повноважень Держекоінспекції під час здійснення державного нагляду (контролю) у звичайному режимі, так і щодо військової агресії, військових, терористичних або інших злочинних дій, у тому числі з початку дії правового режиму воєнного стану.

Дискусія пов’язана з тим, що:

  1. За ч. 1 ст. 3 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» контроль стану навколишнього природного середовища належить до сфери законодавчо регульованої метрології, щодо яких з метою забезпечення єдності вимірювань та простежуваності здійснюється державне регулювання стосовно вимірювань (1), одиниць вимірювання (2) та засобів вимірювальної техніки (3).

За ч. 3 ст. 7 даного Закону, методики вимірювань у сфері законодавчо регульованої метрології, що є обов’язковими до застосування, визначаються в нормативно-правових актах або в нормативних документах, на які є відповідні посилання в нормативно-правових актах.

  1. Вимоги до технічної компетентності та незалежності, яким мають відповідати підприємства, установи та організації, які належать до сфери управління Державної екологічної інспекції України, що уповноважуються або уповноважені на проведення вимірювань, не пов’язаних з оцінкою відповідності продукції, процесів та послуг, у сфері законодавчо регульованої метрології та порядку такого уповноваження, затверджені наказом Міністерства екології та природних ресурсів України 18 жовтня 2018 року № 363, передбачають застосування методик, що підпадають під сферу законодавчо регульованої метрології.

З метою з’ясування питання, щодо вказаних методик, ПАЕУ зверталася з відповідним запитом, зокрема методик щодо:

- визначення параметрів газопилового потоку і концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі та викидах організованих стаціонарних і пересувних джерел,

- визначення складу та властивостей вод, концентрацій забруднюючих речовин, гідробіологічних та токсикологічних  показників;

- визначення складу та властивостей ґрунтів, концентрацій забруднюючих речовин в ґрунті.

Міндовкілля переадресовано запит ПАЕУ до Держекоінспекції України та у подальшому надано спільну відповідь

Держекоінспекція України листом від 23.09.2022 № 474/2.1/4-22 повідомляє, що наразі перелік методик вимірювань, обов’язковість застосування яких Держекоінспекцією, її територіальними та міжрегіональними органами у сфері законодавчо регульованої метрології під час контролю стану навколишнього природного середовища визначена в нормативно-правових актах Міндовкілля або в нормативних документах, на які є посилання в нормативно-правових актах Міндовкілля, - відсутній. 

Проєкт наказу Мінприроди «Про затвердження Переліку методик вимірювань, що є обов’язковими до використання уповноваженими підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери управління Державної екологічної інспекції України, при проведенні вимірювань у сфері законодавчо регульованої метрології під час контролю стану навколишнього природного середовища» за результатами консультативних нарад з представниками Мінекорозвитку відкликано.

ПАЕУ звертає увагу, що в контексті вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» невирішення питання Міндовкіллям по затвердженню Переліку методик вимірювань, що є обов’язковими до використання при проведенні вимірювань у сфері законодавчо регульованої метрології під час контролю стану навколишнього природного середовища, та відсутність таких методик ставить під сумнів результати інструментально-лабораторних методів контролю Держекоінспекції,  суми збитків, завданих довкіллю, розраховані на підставі такого методу, та можливість їх стягнення у подальшому.

 

Президент спілки професіоналів довкілля ПАЕУ Людмила ЦИГАНОК наголошує: «Зі своєї сторони ПАЕУ, розуміючи необхідність єдності вимірювань, у т.ч. в міжнародній площині, та верифікації даних, запобігання негативного пливу на довкілля України та стягнення збитків, заподіяних агресором,  готові надати експертну допомогу та долучитися до складання Переліку методик вимірювань, що є обов’язковими до використання при проведенні вимірювань у сфері законодавчо регульованої метрології під час контролю стану навколишнього природного середовища»

Підготовано Комітетом екологічного права та законотворчості ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!