Новини

Повернутися до переліку новин

ТОП-10 питань з прикладної екології під час воєнного стану

Від початку воєнних дій на території України команда «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» консультує суб’єкти господарювання, сприяючи економічній стійкості в непрості для держави часи.

Вже в найближчому випуску журналу №4 буде опубліковано відповіді на найцікавіші з них, а саме:

  1. Під час воєнних дій деякі магазини та склади з продукцією зазнали пошкоджень (вибухи, пожежі), горять продукти, заморозка та побутова хімія (серед якої є багато у балонах під тиском). 

Все це виділяє забруднюючі речовини у атмосферу, запахи під горілого м’яса, тощо. Як правильно поводитися із усією продукцією після пожежі? Можливо, є якісь кейси чи рекомендації як це все утилізувати чи  передати без шкоди для довкілля? 

  1. Згідно з умовами дозволу на викиди і спеціальне водокористування потрібно робити виміри показників забруднюючих речовин. А якщо не зробити їх, які можуть бути наслідки?
  2. Чи розглядалося питання щодо збитків, завданих водному середовищу та рибному господарству внаслідок російського вторгнення? А саме фіксація таких дій (в тому числі у Чорному та Азовському морях). Внаслідок обстрілів у в районі акваторії Одеської затоки.
  3. Як підприємство повинне оформити передачу відпрацьованого мастила територіальній обороні для потреб воєнного часу з найменшим порушенням законодавства.
  4. Підприємству постачає воду комунальне підприємство згідно з укладеним договором. Чи є необхідність отримання дозволу на спецводокористування? Комунальне підприємство встановило лічильник. Чи необхідно забезпечувати ведення журналу за формою ПОД 11?
  5. Наше підприємство регулярно обслуговує автомобілі на станціях технічного обслуговування. Який документ підтверджує контроль забруднюючих речовин у відпрацьованих газах автомобілів після технічного обслуговування на СТО?
  6. Під час позапланової перевірки екологічною інспекцією інспектор вбачає порушення, що прилад обліку води, розташований не на гирлі свердловини, а виведений в каптажну будівлю за 20 метрів від свердловини. При цьому до лічильника вода йде єдиною трубою, втрат води і незаконних чи необлікованих врізок на шляху до лічильника немає. Облік води ведеться справно, дозвіл на спецводокористування наявний. Інспектор посилається на п.7 ст. 44 Водного кодексу, про обов’язок ведення обліку забору води, але там нічого не сказано про місце розташування лічильника, тому чи обґрунтовані такі звинувачення інспекції?
  7. Перший раз заповнюю декларацію в електронному вигляді на сайті «Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України» загалом все не складно, але зіштовхнувся з проблемою — продаємо як вторсировину макулатуру та пакувальну плівку 4 клас небезпечний. одній фірмі, намагаюся ввести цю фірму в колонку 8, в якій наведено перелік фірм поводження з відходами, а цієї фірми в цьому переліку немає. Виходить, ця фірма не має права проводити свою діяльність з відходами 4 класу небезпеки. І у колонці 8 перераховані фірми, які мають ліцензію на свою діяльність та зареєстровані у держорганах з небезпечними відходами або які отримали дозвіл на поводження з безпечними відходами. Отже, поки нас не оштрафували треба договір з цією фірмою анулювати. 

Що робити? 

  1. Компанія має пересувні джерела (автомобілі, трактори, спецтехніка), які є в інвентаризації джерел викидів, має Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Державна екологічна інспекція при перевірці підприємства робить припис (не здійснюється виробничий контроль викидів забруднюючих речовин пересувних джерел). Якій механізм контролю викидів пересувних джерел, правовий режим перевірок, терміни і періодичність контролю відпрацьованих газів, потрібно лі підприємству складати договори з спец організаціями?
  2. Прохання надати роз’яснення щодо необхідності проведення процедури ОВД для підприємства, яке займається виготовленням пелет (пресує тирсу – побічний продукт підприємства, що розташовано поруч, додаючи воду та борошно). Підприємство має намір провести реконструкцію складського приміщення без зміни геометричних параметрів під меблеве виробництво («Реконструкція транзитного складу (виробнича споруда) меблевих підприємств під розміщення меблевого виробництва») та здавати в оренду для встановлення обладнання іншій юридичній особі, яка й буде виготовляти меблі. Основний вид діяльності підприємства згідно з Реєстром: «Виробництво інших виробів з деревини; виготовлення виробів з корка, соломки та рослинних матеріалів для плетіння».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!