Новини

Повернутися до переліку новин

У Києві відбувся міжнародний форум «AgroGreenDeal-2021», на якому обговорили актуальні питання та рішення агросфери

Вчора, 25 лютого, в Києві провели International Forum AgroGreenDeal-2021 з онлайн трансляцією. 

Форум ініційовано PAEU та посольством Нідерландів за підтримки ICC Ukraine та EBA.

Під час заходу виступило понад 30 українських та європейських експертів, які в динамічному форматі не лише обговорили вплив Green Deal на агросферу, зміни в політиці ЄС щодо українського експорту в рамках угоди про зменшення викидів вуглецю, а й запропонували рішення для бізнесу, щоб подолати основні виклики 2021 року.

«Для України «зелена» ініціатива несумнівно матиме відчутний ефект. Але на противагу європейським компаніям, українські агровиробники можуть опинитися з новими екологічними викликами сам на сам і взагалі втратити європейський ринок для збуту своєї продукції», - зазначила Людмила Циганок, президент Професійної асоціації екологів України, відкриваючи подію

Під час першої сесії Заступник Міністра захисту довкілля та природніх ресурсів України Ірина Ставчук зазначила: «Агропромисловий сектор є надважливим в структурі економіки України, в той же час він є потужним джерелом викидів парникових газів.

Працюючи над підготовкою другого національно-визначеного внеску і склавши дані, відповідно до кадастру викидів парникових газів України, стало зрозумілим, що викиди від тваринництва, від обробітку полів, пасовищ, від землекористування в Україні, сукупно викиди від сільського господарства вже зараз співставні з викидами в сфері енергетики. 

Протягом останніх років в деяких сферах тенденції були на зростання. Тобто для уряду сектор сільського господарства є одним з важливих, тому що контексті Європейської зеленої угоди та загального руху на досягнення кліматичної нейтральності цей сектор є важливим, стосовно того, які дії там потрібні»

Як вказав експерт напряму пом’якшення зміни клімату в сільському господарстві проєкту «Оцінка технологічних потреб в Україні» Микола Шлапак, «у 2018 році в Україні тільки сільське господарство продукувало 98 млн тонн СО2, що дорівнює третині від всіх викидів. 

З них 48,2 млн тони припадає на викиди від втрати органічного вуглецю, а 33,5 млн тонни – на викиди від с/г ґрунтів. Це у великій мірі визначається використанням мінеральних азотних добрив та збільшенням землі, на якій вони використовуються.

Показник використання мінеральних азотних добрив у 2018 році сягнув 89,5 кг азоту на 1 га землі. А серед тваринництва генеруються найбільші викиди парникових газів при вирощуванні великої рогатої худоби. У 2018 році з 10,3 млн тон СО2, яке виділило в загальному тваринництво, 8,3 млн тони припадає саме велику рогату худобу»

Експерт також запропонував такі рішення, як використання технології мінімального обробітку землі, використання інформаційних та телекомунікаційних технологій для скорочення викидів парникових газів, виробництво біогазу з відходів тваринництва, виробництво і використання твердого біопалива з відходів тваринництва та органічне землеробство.

Також іноземні експерти, серед яких старший директор з питань сільського господарства «PepsiCo» Девід Вілкінсон, німецький експерт аграрного бізнесу Вікторія Мюллер, керівник проєкту «Від ферми до виделки» в Нідерландах Яуке Кнол, професор, викладач вищої школи доктор Клопчик Марія з Словенії та доктор Мартіна Бавец з Марібонського університету в Словенії, розповіли коротко про те, як у їхніх країнах реалізують принципи Green Deal, завдяки яким проєктам, програмам та стратегіям.

У третій сесії форуму низка представників агрокомпаній України презентували рішення, які їхні компанії застосовують для екомодернізації та органічного виробництва. 

Зокрема, виступили представники компаній ТОВ «Кернел-трейд», «Ґудвеллі Україна», «Глобино». Також керівник проєкту ОРЕ organic в ТОВ О.П.Є, представник Eggersmann GmbH в Україні, Голова Правління ГО «Асоціація експертів зі сталого розвитку», Регіональний Директор в Східній Європі Асоціації «Дунайська Соя», керівник Агрохімічного напрямку, координатор Підкомітету з поводження з тарою з-під засобів захисту рослин агрохімічного комітету ЕВА обговорили актуальні проблеми:

  • ESG-фактор у взаємодії з міжнародними інвесторами: як в 2020 році під час карантину компанії із статусом «Зелені» почали підростати, в той час, як звичайні - падати;
  • Стале локальне виробництво сої: можливість трансформації у підходах виробництва, стратегії підприємства щоб досягти кліматичної нейтральності у сільськогосподарському виробництві на прикладі сої;
  • Відповідальна переробка використаної тари з-під засобів захисту рослин: як це було колись, як змінилася система в останні роки та як ще можливо покращити цю систему.

У четвертій сесії експерти обговорили проблеми родючості та закисленості ґрунтів, а також про вплив «зеленої» стратегії ЄС на економіку підприємств та про сімейне підприємництва, як основу для регіональних кластерів. В якості покращення ґрунтів в Україні директор ТОВ «Український науково-інженерного центру «Потенціал-4»» Євген Титов запропонував повторно використовувати очищені стічні води для покращення родючості та структури ґрунтів. В своїй презентації експерт показав систему на етапі будівництва та як пізніше над системою були висаджені рослини.

В той же час Президент Української асоціації вапняної промисловості (УАВП) Михайло Корилкевич підкреслив, що в Україні за останні роки проблемі закисленості ґрунтів приділяли все менше уваги. На цей час використовується лише близько 2% вапнякової продукції на аргосектор та захист довкілля, в той час як у розвинутих країнах - близько 15-20%. Закисленість ґрунтів веде до того, що отримується від 30 до 50% менше урожаїв.

В кінці форуму Президент ПАЕУ Людмила Циганок зазначила, що тих, кого не буде торкатися питання екологізації в Україні не залишиться. Неможливо відмотати час та ризики, які вже бачить весь світ. Питання лише в тому, як Україна зможе скористатися можливостями Green Deal.

Джерело Прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!