Новини

Повернутися до переліку новин

Український День довкілля відзначають 16 квітня

В Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98 відзначають день, присвячений актуалізації необхідних дій, спрямованих на збереження довкілля. 

В мирний час щороку всі причетні до сфери проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану довкілля, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.

Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.
Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.
В 2022 році Український День навколишнього середовища (День довкілля) припадає на 16 квітня.

Цьогорічний День довкілля особливий - воєнний.
Кожного дня ми дізнаємося про нові й нові злочини, вчинені агресором. Серед них найбільшу загрозу для майбутнього як України, так і більшості країн світу становлять злочини проти довкілля.

Українська держава, як і всі країни світу, розуміє, що наслідки шкоди, завданої довкіллю агресором, будуть мати довгострокове відлуння. Завдаючи шкоди об’єктам з високими екологічними ризиками, агресор чітко усвідомлює це.

Повертаючись до підсумків другого місяці війни, можна констатувати, що органи державної влади та громадські організації, які займаються питаннями захисту довкілля, досить швидко мобілізувалися і почали проводити роботу з фіксування екологічних злочинів, підготовки позовів та звернень до міжнародних інстанцій. Створюється велика кількість застосунків, робота яких має допомогти не лише спеціалістам, але й пересічним громадянам фіксувати та акумулювати інформацію стосовно шкоди, яка завдана довкіллю агресором. 

На жаль, з кожною хвилиною військової агресії нашій державі завдається шкода, у т.ч. екологічного характеру, на подолання наслідків якої потрібні будуть десятиліття та надзвичайно великі фінансові ресурси. Вже сьогодні необхідно робити кроки для отримання компенсаційних виплат за завдану шкоду. 

Як і всі фронти, екологічний потребує нашого єднання. Врятувати довкілля ми можемо тільки ми, і поки воїни боронять незалежність нашої держави, волонтери забезпечують військові та соціальні потреби, фахові екологи, експерти сфери та громадянське суспільство має вже зараз готуватися до відновлення України, у т.ч. через притягнення винних до відповідальності, а це буде неможливо без спільної роботи з належної фіксації відповідних злочинів, вчинених російським агресором і їх поплічниками.

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!