Новини

Повернутися до переліку новин

В ПАЕУ закликають всі сторони взаємодії до діалогу та компромісу: Україні потрібна реформа промзабруднення!

В Професійній асоціації екологів України закликають всі сторони взаємодії до діалогу та компромісу! Україні потрібна реформа промзабруднення, а разом з нею:

  • чіткі процедури та прозорі відносини для суб’єктів господарювання, державних органів і громадськості у сфері видачі інтегрованого дозволу, впровадження найкращих доступних технологій та методів управління; 
  • реалізація вимог державної політики у сфері управління, запобігання, зменшення та контролю промислового забруднення та виконанням зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Однак, реформа відбутися системно, прогнозовано, і, звісно, не ціною знищення економіки! 

Екомодернізація – процес складний, нешвидкий, коштовний, невідворотний! 

За кожним драфтом ПЗУ мають стояти зважені підрахунки, глибока аналітика та прогноз впливу! Еволюція екологічного законодавства не може бути відірваною від дорожньої карти реалізації реформ! 

Будь-яка нова система в Україні має проектуватись з урахуванням загального контексту, а не просто «як хочеться» чи «як це працює в Європі»!

Важливо чітко розуміти, як це все працюватиме в реальному світі, а не в голові «європейських» експертів. Як все запрацює? Слід максимально врахувати всі запобіжники, щоб уникнути «прогалин» і подальшого неоднозначного трактування норм закону. 

Глобально має бути усунуто проблему покомпонентного підходу до регулювання впливу на довкілля, новий механізм дозволить враховувати кумулятивний вплив, що здійснює суб’єкт господарювання на навколишнє природне середовище, у т.ч. і щодо ефективного споживання енергії та сировини, умов виведення з експлуатації та відновленням території промислового майданчика до безпечного екологічного стану.

Професійна асоціація екологів України повністю підтримує необхідність ключової для сфери реформи, водночас акцентує увагу на ризики, не усунення яких спровокує посилення корупції, хаос як для підприємств, так і для дозвільного (контролюючого) органу. 

Сам текст ПЗУ потребує доопрацювання! А затягування реформи поглиблює екологічну кризу!

Зауваження ПАЕУ до 4167

Застереження від ПАЕУ:

  • В доопрацьованому законопроекті має бути відображений прагматичний підхід щодо переходу на нові екологічні норми, відсутня жорстка прив'язка до європейських норм (Україна не є стороною переговорів при їх визначенні), надані більш прозорі механізми реалізації, прогнозованість реформ для всіх суб’єктів взаємодії. І головне – максимально усунути корупційні ризики (їх в ПЗУ досить багато)!  Наприклад, для отримання інтегрованого дозволу для операторів установок встановлюється порядок без вичерпних підстав відмови у видачі, анулювання, зупинення  інтегрованого дозволу (ризики зловживань дозвільних органів) тощо.
  • Враховуючи piзнi технологічні рівні українських та європейських підприємств, встановлення європейських норм в непрораховані терміни призведе до закриття підприємств, що негативно позначиться на економічному стані України. В ЄС список технологій формується в peзультаті діалогу та компромісу між владою, бізнесом та суспільством, з урахуванням поточного стану європейської економіки.
  • Також варто уважно відрегулювати питання переходу зі старих дозволів на нові.

Слід обов’язково усунути:

  1. низку невизначених та оціночних понять, які застосовуються в термінології проєкту, наприклад «опосередковане вивільнення», «за необхідності», «значне забруднення», «високий рівень захисту довкілля»;
  2. неузгодженість в додатковому ознайомлені зацікавлених сторін з заявою про отримання інтегрованого дозволу, по якому вже розпочата процедура;
  3. невідповідність Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» наявності узгоджувальної комісії. Інтегрований дозвіл є документом дозвільного характеру, а отже відповідно до статті 4 цього закону виключно законами, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру, встановлюються, зокрема дозвільний орган, уповноважений видавати документ дозвільного характеру, а узгоджувальна комісія не є дозвільним органом у розумінні чинного законодавства.

Прес-служба ПАЕУ
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!