Новини

Повернутися до переліку новин

Відходи на виробництві під час війни: топ-20 найпоширеніших питань-відповідей

Нагадаємо, закон України «Про управління відходами» вже підписаний Президентом України! І зараз перед владою стоїть завдання створити реальні, працюючі механізми для повторного використання, переробки відходів. А доки триватимуть реформи, відповідальність із підприємств-утворювачів відходів ніхто не знімав!  

            У зв’язку із військовими діями, питання відходів виробництв, поряд з відходами руйнування, як ніколи гостро постало з лютого 2022. Тому, протягом військового часу експерти профспілки екологів ПАЕУ тримають щоденно зв’язок із підприємствами та надають оперативні роз’яснення у поводженні з відходами з допомогою сервісу ШДЕ

За півроку експерти надали понад 500 консультацій, 300 з яких стосуються відходів. Пропонуємо ознайомитись із найцікавішими з них:

  1. Підкажіть будь ласка, чи подовжуються в період воєнного часу терміни виконання Припису екологічної інспекції? На нашому підприємстві 30 січня поточного року закінчилась планова перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавстаа. По результатам перевірки видано Припис, в якому є пункти щодо оновлення інвентаризації відходів. Але в сучасних умовах виконати даний пункт Припису неможливо.

Відповідь: Суб’єкти господарювання при здійсненні господарської діяльності, стикнулися із численними проблемами, які виникли внаслідок воєнної агресії росії проти України. Практики їх вирішення не мала жодна країна світу в т.ч і Україна. Тому органи державної влади вживають можливих заходів (в т.ч зниження податків), щоб забезпечити безперебійну роботу суб’єктів господарювання. Окремо зазначу, що окремого нормативного документу щодо порушеного питання немає…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Під час воєнних дій деякі магазини та склади з продукцією зазнали пошкоджень (вибухи, пожежі), горять продукти, заморозка та побутова хімія (серед якої є багато у балонах під тиском). Все це виділяє забруднюючі речовини у атмосферу, запахи під горілого м'яса, тощо. Як правильно поводитися із усією продукцією після пожежі, вибуху?
    Відповідь: Перш за все слід подбати про документальне оформлення економічних втрат свого підприємства. З цією метою, КМУ Постановою  від 20 березня 2022 р. № 326 затверджено Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації…(дивитись повну відповідь – за посиланням)
  1. Як підприємство повинне оформити передачу відпрацьованого мастила територіальній обороні для потреб воєнного часу з найменшим порушенням законодавства?

Відповідь: Нічого нового щодо поводження із відпрацьованими (некондиційними мастилами) на період дії воєнного стану законодавець не придумав. Бухгалтерський облік ніхто не скасовував. В період дії воєнного стану доцільно відпрацьовані мастила переводити в розряд некондиційних мастил які частково втратили свої споживчі властивості, та можуть бути реалізовані на сторону…(дивитись повну відповідь – за посиланням) 

  1. У процесі виробництва утворюються відходи наждачного паперу після шліфування деревини. Це відходи четвертого класу небезпеки? Як краще його утилізувати? Куди утилізувати чи видаляти спецодяг бувший у вжитку, не забруднений небезпечними речовинами? Як правильно утилізувати тару з під соєвої олії? Як правильно утилізувати пластикову тару з-під органічних розчинників? Як правильно утилізувати тару з-під барвника до складу якого не входять небезпечні речовини?

Відповідь: До обов’язків підприємства згідно з п) в ст.17 ЗУ «Про відходи» належить: визначення складу і властивості відходів, що утворюються, а також ступінь небезпечності відходів для навколишнього природного середовища та здоров’я людини відповідно до нормативно-правових актів, які затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища. Проте слід зазначити що, на сьогодні на державному рівні не затверджено перелік (класифікатор) відходів із встановленими класами небезпеки, але в окремих регіонах використовуються такі локальні переліки в межах функціонування регіональних систем управління відходами, про що зазначено в листі Мінприроди від 20.04.2016 № 7/1254-16…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. На підприємстві вторинна сировина: макулатура, металобрухт, склобій, деревна тирса, обрізки тирсоплити, — згідно бухобліку належать до активів, тобто мають встановлену вартість і їх продають іншим фізичним і юридичним особам. Чи потрібно вторинну сировину, таку як макулатура, металобрухт, склобій, деревна тирса, обрізки тирсоплити, облікувати у журналі за формою 1-ВТ, а також вказувати їх кількість у річному Звіті про утворення та поводження з відходами?

Відповідь: Неузгодженість екологічного законодавства та економічного (бухгалтерський облік) породжують подібні запитання. Часто підприємства при кваліфікації відходів допускаються численних помилок через вказану неузгодженість. Посадовим особам підприємств слід мати на увазі, що відходи є економічною категорією і при правильному поводженні з ними можна отримати економічну вигоду. Виключення становлять лише небезпечні відходи, які повинні передаватися спеціалізованим підприємствам які мають відповідну ліцензію на операції видалення (D1-D13) чи утилізації (R1-R13) згідно Базильській конвенції. Послуги за операції з подібними небезпечними відходами оплачує підприємство, утворювач відходів. Небезпечні відходи підлягають списанню і обліковуються лише за кількістю…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Через початок бойових дій не вдалося вчасно подати річні статистичні звіти за формами № 1-екологічні витрати та № 1-відходи. Після відновлення роботи звіти здали із запізненням. Чи загрожують підприємству адміністративні санкції, якщо підприємство розташоване в раоні, де велися бойові дії?

Відповідь: У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України в Україні введено воєнний стан із 24 лютого 2022 року. У Законі України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 № 2115-ІХ установлено, що особи подають облікові, фінансові, бухгалтерські, розрахункові, аудиторські звіти та будь-які інші документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або в електронній формі, протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. На підприємстві утворились небезпечні відходи 2 класу небезпеки – акумулятори відпрацьовані автомобільні. Чи може підприємство їх продати? Підприємство не сплачує екологічний податок, оскільки здає відпрацьовані відходи на утилізацію. Чи правомірним є продавати використані відпрацьовані акумулятори (відходи), не маючи ліцензії на поводження з відходами? Чи потрібно здавати ці відходи на утилізацію спеціалізованому підприємству?

Відповідь: Визначення «хімічні джерела струму» закріплено в Законі України «Про хімічні джерела струму» від 23.02.2006 № 3503-ІV. Хімічні джерела струму – це джерела електричної енергії, яка виробляється шляхом перетворення хімічної енергії в електричну, що складаються з одного чи декількох…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Чи необхідно заповнювати таблицю 3 додатка 5 до Порядку збирання, перевезення, оброблення, утилізації та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив), затвердженого постановою КМУ від 17.12.2017, якщо підприємство продає (реалізує) утворені відходи (відпрацьовані нафтопродукти) спеціалізованим підприємствам, які мають відповідну ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами?

Відповідь: У постанові Кабінету Міністрів України «Деякі питання збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізації та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив)» від 17.12.2012 № 1221 (далі – Постанова № 1221) викладено такі нормативні положення. У разі самостійного забезпечення збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізації та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив), які утворюються внаслідок використання вироблених або ввезених на територію України мастил (олив), їх виробники та імпортери…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Чи продовжуються в період воєнного часу терміни виконання Припису екологічної інспекції? На підприємстві 30 січня поточного року закінчилась планова перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства. За результатами перевірки видано Припис, в якому є пункти щодо оновлення інвентаризації відходів. Але в сучасних умовах виконати даний пункт Припису неможливо.

Відповідь: Суб’єкти господарювання при здійсненні господарської діяльності мали справу із численними проблемами, які виникли внаслідок воєнної агресії рф проти України. Практики їх вирішення не мала жодна країна світу в т. ч. й Україна. Тому органи державної влади вживають можливих заходів (в т.ч зниження податків), щоб забезпечити безперебійну роботу суб’єктів господарювання. Окремо зазначу, що окремого нормативного документа щодо порушеного питання немає. Втім, слід зазначити, що 07.03.2022 набрав чинності Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» № 2115-IX…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Підприємство зберігає шини зіпсовані перед початком експлуатації, відпрацьовані, пошкоджені чи забруднені під час експлуатації (6000.2.9.03) більше року на території підрозділу. На цей час немає можливості передати такий тип відходу на подальшу утилізацію. Чи загрожують підприємству штрафні санкції в разі продовження зберігання відходу на період дії воєнного стану?

Відповідь: Відповідно до вимог ст. 34 Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР (далі – Закон про відходи) суб’єкт господарювання, у власності або у користуванні якого є хоча б один об'єкт поводження з небезпечними відходами, повинен мати ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Вперше заповнюю декларацію в електронному вигляді на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, і загалом все не складно, але маю справу з проблемою — продаємо як вторсировину макулатуру та пакувальну плівку 4 класу небезпечності, в одній фірмі, намагаюся ввести цю фірму в стовпчик 8, де наведено перелік фірм поводження з відходами, а цієї фірми в цьому переліку немає. Отже, ця фірма не має права проводити свою діяльність з відходами 4 класу небезпеки. І в стовпчику 8 перелічені фірми, які мають ліцензію на свою діяльність та зареєстровані у держорганах з небезпечними відходами або які отримали дозвіл на поводження з безпечними відходами. Отже, поки нас не оштрафували, треба договір з цією фірмою анулювати. Що робити?

Відповідь: Справді така ситуація може мати місце, коли в Реєстрі відсутній заявлений суб’єкт господарювання. У такому разі програмою передбачена додаткова опція: з’явиться вікно «додати» — ввести правильну назву фірми з якою укладено угоду, код ЄДРПОУ, юридичну адресу (як зазначено в Реєстрі). Якщо такий СПД існує, програма сприйме, і з цією фірмою можна працювати, не шукаючи іншу…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Підприємство займається одночасно збиранням, вивезенням і захороненням відходів – міських змішаних. Це наш основний вид діяльності. Чи повинно підприємство заповнювати і перший розділ Звіту 1-відходи як виробник відходів, і другий розділ як спеціалізоване підприємство, що збирає і видаляє відходи? Чи треба підприємству враховувати ТПВ під час розрахунку Пузв?

Відповідь: Вказане підприємство повинно відзвітувати за новою формою державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) «Звіт про утворення та поводження з відходами», затвердженою наказом Державної служби статистики України 25.06.2021 № 164, за всіма чотирма розділами. Важливо не плутати відходи, які утворені саме Вашим підприємством з відходами, які утворені іншими підприємствами та передані Вам для подальшого поводження з ними!… (дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. На підприємстві утворені відпрацьовані мастила використовуються цим самим підприємством для приготування формувальної та стрижневої суміші. Розроблено технічну інструкцію та технічний регламент. Чи потрапляє підприємство під порушення екологічного законодавства у цьому випадку?

Відповідь: Згідно з термінами, які застосовуються у Положенні про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням і Жовтому та Зеленому переліках відходів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2000 № 1120, небезпечними відходами…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Яка орієнтовна масова доля хімічного складу відходу (у відсотковому співвідношенні) для відпрацьованих світлодіодних ламп?

Відповідь: Відповідно до Класифікатора відходів ДК 005-96, затвердженого Наказом Держстандарту України від 29.02.1996 № 89  відпрацьовані світлодіодні лампи можна класифікувати наступним чином. Назва відходу: обладнання електронне загального призначення зіпсоване, відпрацьоване чи неремонтопридатне…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Просимо надати перелік документів (зразки документів), необхідних підприємству для використання гною як органічного добрива. Чи обов'язково підприємству отримувати Свідоцтво про реєстрацію  добрива органічного (рідкого)?

Відповідь: Згідно з пп. 2 п. 1 ст. 1 Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» від 07.04.2015№787-VІІІ (далі – Закон), гній – це будь-які екскременти та/або сеча сільськогосподарських тварин, крім риби, з підстилкою або без неї. Гній належить…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Чи має право підприємство реалізовувати як вторинну сировину з метою подальшого використання обрізки поролону, що утворюються в процесі виробництва? Як вести облік, якщо відходи виробництва будуть реалізовуватись, а не утилізовуватись?

Відповідь: Згідно з абз. 2 ст. 1 Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР (далі – Закон про відходи) відходами є будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Як правильно утилізувати порошок із використаного вогнегасника?

Відповідь: Вогнегасний порошок є безпечним відходом. Нейтралізований порошок –  інертною сумішшю. З огляду на безпечність порошку із використаного вогнегасника для утилізації можна обрати будь-який зручний метод…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Підприємство зберігає шини зіпсовані перед початком експлуатації, відпрацьовані, пошкоджені чи забруднені під час експлуатації (6000.2.9.03) більше року на території підрозділу. На цей час немає можливості передати такий тип відходу на подальшу утилізацію. Чи загрожують підприємству штрафні санкції в разі продовження зберігання відходу на період дії воєнного стану?

Відповідь: Відповідно до вимог ст. 34 Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР (далі – Закон про відходи) суб’єкт господарювання, у власності або у користуванні якого є хоча б один об'єкт поводження з небезпечними відходами, повинен мати ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Чи може підприємство продавати відпрацьоване трансформаторне мастило і не вести облік на підприємстві щодо цього мастила?

Відповідь: Відповідно до абз. 2 ст.1 Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР (далі – Закон про відходи) небезпечні відходи – це відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного…(дивитись повну відповідь – за посиланням)

  1. Підприємство використало частину наявних на своєму складі відпрацьованих нафтопродуктів для виготовлення запальних сумішей на випадок бойових дій і частково передало частину відпрацьованих нафтопродуктів терироріальній обороні міста. Внутрійшній акт по підприємству затвердило керівництво підприємства. Чи не буде накладено на підприємство штраф під час перевірки держекоінспекцією за таке передання частини відпрацьованих нафтопродуктів не спеціалізованій організації на утилізацію, а на зазначені потреби в період воєнного стану?

Відповідь: Вимоги Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР щодо необхідності передачі відходів ліцензованим організаціям на період воєнного часу діють. На законодавчому рівні питання передачі відпрацьованих нафтопродуктів територіальній обороні міста не врегульовано…(дивитись повну відповідь – за посиланням)


            Маєте складні і термінові питання? Тримати руку на пульсі допоможе журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» — юридичний і експертний навігатор підприємств у природоохоронній відповідальності і питаннях зеленого переходу.

            Вже у ІІ півріччі на сторінках журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» ми першими розповідаємо про оновлення та вимоги законодавства. Кожного дня читач отримуватиме щоденну підтримку від експертів ПАЕУ у складних робочих питаннях через систему онлайн-консультацій «Швидка допомога екологу» .

Сервіс «Швидка Допомога Екологу»: надійна підтримка у вирішенні робочих питань

Швидко!

Зручно!

Надійно! 

Подбайте про передплату журналу аби тримати зв’язок з експертами в питаннях організації роботи з екобезпеки у воєнний час!

Кожен читач отримає спецвипуск «Відходи на підприємстві-2022: вимоги, відповідальність, практика».

Ми допомагаємо суб’єктам господарювання вже 10 років! 


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!