Новини

Повернутися до переліку новин

ВОДА в умовах війни: рекомендації МОЗ щодо способів знезараження

У Миколаєві 17 квітня внаслідок ранкових обстрілів і перебоїв з електропостачанням немає води у квартирах вище першого поверху, а в більшій частині міста третій день відсутнє централізоване водопостачання.

На Донеччині російським агресором знеструмлено багато об'єктів водопостачання, не працюють чотири фільтрувальні станції. Комунальне підприємство «Компанія «Вода Донбасу»  інформує, що з 18 фільтрувальних станцій компанії функціонують 14: «На сьогоднішній день внаслідок бойових дій знеструмлено багато об'єктів водопостачання та водовідведення. Це Донецька фільтрувальна станція; комплекс насосних станцій третього підйому каналу Сіверський Донець-Донбас, насосна станція першого підйому Південно-Донбаського водопроводу, всі об'єкти Волноваського ВУВКГ (виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства) та Маріупольського РВУ (регіональне виробниче управління)».


Нагадаємо, підприємство "Вода Донбасу" потерпає не лише від військового конфлікту, а й від маловоддя – тут з басейну Сіверського Донця доводиться відбирати до 40% води, тоді як за дослідженнями вчених екологічно безпечною часткою є не більше 10%.


До війни з росією із шахти постійно відкачували ґрунтові води, аби радіація не потрапила у водоносні горизонти.

Однак за кілька років від початку окупації бойовики перестали це робити, нібито через брак коштів. Наразі небезпечні речовини вже надходять у горизонти питної води. А це, в свою чергу, загрожує екологічною катастрофою для жителів не тільки Донецької області, а і всієї території України.

Закривши та затопивши десятки шахт, окупанти поставили під загрозу джерела питної води, якими користується близько 800 тисяч осіб. За інформацією ще до початку повномасштабного вторгнення, на Донбасі близько 40-60 шахт уже були затоплені, вода з них може потрапити у криниці звичайних людей.

Небезпечні відходи з шахт можуть потрапити у річку Сіверський Донець, звідки й в Азовське море. Це найбільш серйозна екологічна небезпека. Фахівці не виключають, що існує загроза радіаційного забруднення як мінімум акваторії Азовського моря. І тут наслідки екологічної катастрофи на півночі Криму торкнуться не тільки України, але й усього Чорноморського регіону – Румунії, Болгарії, Грузії й Туреччини.

Через активні бойові дії в низці регіонів перебиті водогони, відсутні реагенти для очищення водопровідної води, а також немає можливості завезти бутильовану питну воду. Люди змушені користуватися потенційно небезпечною водою з системи централізованого водопостачання, брати воду з колодязів, придомових свердловин, річок тощо.

В МОЗ наголошують, таку воду важливо очистити самостійно в домашніх умовах.

Крок 1.

Перед початком процесу її насамперед варто оцінити за кольором та запахом: 

  1. Спочатку потрібно набрати половину або ⅓ об'єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.
  2. Після цього потрібно оцінити воду за запахом. За наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного/підозрілого запаху воду заборонено використовувати для пиття.
  3. Також вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому посуді або в прозорому посуді на білому фоні.

Крок 2

Після цього можна приступати до її знезараження. Серед способів: 

кип'ятіння. Кип'ятити воду необхідно мінімум 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися. В подальшому зберігати у закритій тарі, за можливістю додатково очищувати;

таблетки з активним хлором. Уважно вивчіть інструкцію, на який об'єм води такий засіб розраховано. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та великий термін придатності;

активоване вугілля. На літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити. Подрібнене вугілля завернути в чисту тканину. Знезараження води у такий спосіб триває щонайменше 8 годин. Метод дозволяє прибрати неприємний запах води, незначні домішки і шкідливі речовини;

маганцівка. Підійде для очищення води у невеликий об'ємах. Для знезараження 1 літру потрібно 1-2 грами розчину марганцівки або кілька кришталиків. Вода має стати блідо-рожевого кольору. Потрібно відстояти розчин пів години, потім процідити;

йод. Використовується у крайніх випадках. На літр води - 3-4 краплі спиртового розчину йоду. Після знезараження профільтрувати через побутовий фільтр. Перш ніж пити, треба зачекати до години.

Після перемоги Україна має невідкладно повернутись до питання комплексної модернізації галузі, наголошують у профспілці екологів ПАЕУ. Наприкінці 2020 року вперше на світовій біржі почали продавати ф’ючерси на воду. Це сталося через пожежі у Каліфорнії і нестачу води для сільського господарства.

Хоча продаж ф’ючерсів на води і виглядає як шокуюча новина, але вона яскраво ілюструє тренд про зміну клімату і брак водних ресурсів. За оцінками Світового фінансового банку, Україна займає 125 місце серед 180 країн за показником «кількість питної води на душу населення». Десь між африканськими країнами Чад та Судан.

У нас водних ресурсів у 20 разів менше, аніж у Швеції, і ми є аутсайдерами у Європі – але досі не маємо єдиної системи управління водними ресурсами. Ми навіть просто не знаємо, скільки в нас є води, яка її якість – в комплексі.

Ще більш загрозливою є ситуація на сході, де воду доводиться транспортувати магістральними водогонами на десятки кілометрів.

Велика робота попереду! З вірою в перемогу!

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!