Новини

Повернутися до переліку новин

Виключення положення щодо необхідності проведення експертизи та СЕО є неприпустимим: обгрунтування ПАЕУ

Професійна асоціація екологів України наполягає – виключення положення щодо необхідності проведення експертизи та стратегічної екологічної оцінки є неприпустимим та суперечить Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку»

Минулого тижня у першому читанні був прийнятий законопроект №3337 якій виводить державне планування містобудівної діяльності з під сфери дії Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

Передбачається внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо Генеральної схеми планування території України». В Статті 11 - Планування територій на державному рівні, зміні передбачають вилучення пункту 2 чинної редакції Закону про те що містобудівна документація на державному рівні підлягає експертизі та стратегічній екологічній оцінці (СЕО). Далі, на заміну процедури СЕО вводиться зовсім інший порядок якій немає нічого спільного з європейськими стандартами та порушує права громадян на участь у прийнятті рішень що стосується довкілля, безпеки і якості життя.

Такі зміни суперечать положенням чинного евроінтеграційного Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку», якій було розроблено відповідно до:

  • Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті;
  • Директиви 2001/42/ЄС про оцінку впливу окремих планів та програм на навколишнє середовище. 

 ПАЕУ наполягає, основним документом, що встановлює правові та організаційні основи містобудівної діяльності і спрямований на забезпечення сталого розвитку територій з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів є Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності».


У відповідності до підпункту 7 ч.1 ст. 1 Закону містобудівна документація - затверджені текстові та графічні матеріали з питань регулювання планування, забудови та іншого використання територій.

Таким чином, Генеральна Схема планування території України є складовою містобудівної документації.


 Виключення положення щодо необхідності проведення експертизи та стратегічної екологічної оцінки є неприпустимим та суперечить Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку». 


Також відсутність вимог щодо проведення СЕО в законі про регулювання містобудівної діяльності може призводити до подвійного тлумачення та суперечок, оскільки необхідність проведення СЕО визначається ЗУ «Про стратегічну екологічну оцінку», і

Генеральна схема планування території Україні також підпадатиме під дію ЗУ «Про стратегічну екологічну оцінку», оскільки Генеральна схема планування території України є в першу чергу Документом Державного планування (п.3 ч.1 Ст.1 ЗУ «Про Стратегічну екологічну оцінку»)

Необхідно також визначити ієрархію стратегічної документації на державному рівні, та визначити чи може стратегія розвитку держави визначатися за умову зовнішніх змін без визначення значущості та небезпеки таких змін. Винятком можуть бути зміни кліматичних умов та прогнози зміни кліматичних умов, які необхідно брати до уваги при розробці стратегічних документів розвитку. Внесення оперативних змін до Генеральної Схеми планування території України суперечить визначенню наданому в ст.1 законопроекту, а саме «Генеральна схема планування території України – основний вид документації з планування територій на державному рівні, що визначає концептуальні вирішення планування та використання території України»

Пропозиція ПАЕУ - Залишити вимоги щодо обов’язкового проведення стратегічної екологічної оцінки та експертизи. Визнати, що в документ стратегічного планування державного рівня, яким є Генеральна Схема планування не можуть вноситися оперативні зміни, зокрема на підставі реакцій на зовнішні зміни. 

Підготували В.Фадєєв та Л.Хоміч
Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!