Новини

Повернутися до переліку новин

Використання податкових пільг в регулюванні стану навколишнього середовища: зарубіжний досвід

На основі зарубіжного досвіду можна виділити наступні економіко-правові механізми природоохоронної діяльності, які стимулюють суб'єктів, що використовують природні ресурси, до цільового використання даних природних ресурсів: 

  • платежі за природокористування та за забруднення навколишнього середовища; 
  • фінансування охорони навколишнього середовища; 
  • екологічне страхування; 
  • забезпечувані пільги для користувачів природних ресурсів.

Важливим мотивом пільг по екологічним та іншим податкам є формування механізму зниження негативного впливу на навколишнє середовище.

По своїй суті товаровиробник не цікавлений в охороні природи, бо економічно і технічно він може виробити більше продукції з меншими витратами, якщо не буде витрачати кошти на охорону навколишнього середовища. Тому завданням введення пільг з екологічного податку є стимулювання підприємства на зміну технологічного процесу на користь екологічності виробництва.

Підвищення екологічності може бути досягнуто:

  • по-перше за рахунок придбання очисних споруд. Для підприємства і збори, і придбання очисних споруд призводять до зростання витрат. Податкові пільги в даному випадку компенсують додаткові витрати з фінансування заходів щодо зниження викидів. 
  • по-друге, для виробничого процесу, в якому шкідлива речовина є необхідним побічним продуктом, податкові пільги можуть стимулювати заміщення «неекологічного» продукту іншим, більш екологічним. 

В екологічних податкових пільгах можна виділити:

  • Пільги, які дозволяють найбільш повно врахувати величину збитку від забруднень.
  • Пільги, які стимулюють зниження негативної дії на довкілля.
  • Пільги, які враховують інтереси різних груп платників податків.

До прикладу, у Німеччині застосовуються пільги для підприємств, які використовують установки спільного виробництва тепла та енергії. Такі підприємства заохочують через понижені ставки, а в деяких випадках повністю звільняють від сплати енергетичного податку. Для цього необхідно, щоб установку визнали високоефективною у відповідності до постанови Європейського парламенту. Також понижені ставки діють на електроенергію, яка отримана з відновлювальних джерел та введене на гідроелектростанціях для генераторів з потужністю менше 10 МВт.

Крім цього, у Німеччині передбачено повне звільнення від сплати податків певних технологічних процесів, таких як виробництво скла, кераміки, гіпсу, бетону, продукції з цих речовин; виробництво і переробка відходів, процесів паралельного виробництва енергії.

В Швеції податок за електроенергію сплачують тільки великі виробники електричної та теплової енергії. Для зниження використання шкідливих добрив, даються податкові пільги при використанні добрив, в яких кількість активних речовин нижче певного рівня. Так само для стимулювання використання літаків з більш високим рівнем екологічного класу, частина плати за виліт-посадку залежить від кількості викидів небезпечних речовин. Авіакомпанії, в яких більше екологічних літаків, мають податкові пільги на повітряний трафік. Для зменшення витоку кадмію, ртуті і свинцю з акумуляторів, застосовують плату за використання батарей з певною кількістю цих шкідливих речовин. До того ж, не обкладається податком на викиди вуглекислого газу паливо, яке використовують у комерційному перевезенні водного транспорту і авіаційного палива.

У Великобританії діє пільговий тариф для технологій з низьким виробництвом вуглецю для малих підприємств з установками не більше 5 МВт, які виробляють електроенергію з малими викидами вуглецю, і в той же час дію збільшені ставки для генераторів, які працюють на корисних копалинах.

В США компанії, які купують та застосовують обладнання для виробництва з відновлювальних джерел, а також для комбінованого виробництва тепла і енергії, мають право на зменшення податку на прибуток.

По характеру застосування в податкових пільгах по екологічних податках можна виділити прямі податкові пільги (пряме фінансування державою екологічної поведінки підприємств) і опосередковані міри державного регулювання. 

Це використання різних інструментів податкового регулювання для впливу на екологічну поведінку підприємств. За способом застосування можна виділити пільги, які відносяться до елементу податку, наприклад, звільнення від сплати частини податкової бази, диференціація ставок податку, податкові відрахування, а також повне звільнення від сплати конкретного податку.

Пільги можуть виказувати вплив на прибуток суб’єкта (наприклад, звільнення від податку на прибуток при виробництві екологічно чистої продукції) або витрати (наприклад, списання витрат в сфері екологічного поводження підприємства). Пільги можуть бути на тимчасовій чи постійній основі.

В Європейському Союзі податки та податкові пільги регламентуються такими документами:

  • Директива Ради № 2003/96/ЄС щодо оподаткування енергопродуктів та електроенергії;
  • Директива Ради № 2003/96/ЄС від 27.10.2003 р. про реструктуризацію системи Співтовариства щодо оподаткування енергопродуктів та електроенергії – «поступово».
  • ДИРЕКТИВА РАДИ 2006/112/ЄС про спільну систему податку на додану вартість.

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!