Новини

Повернутися до переліку новин

Як ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ змінює економіку, регіони, свідомість: підсумки року-2021

Як ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ змінює економіку, регіони, свідомість: підсумки року-2021

Цьогоріч вчетверте відзначено понад 50 надихаючих екорішень для стійкого розвитку України. Це і лідери від влади, від міст та громад, і топ-менеджери підприємств, що знижують антропогенний вплив на довкілля, і лідери соціальних проєктів, що посилюють екологізацію держави.

Як змінюється Україна? Чим можна пишатися і на кого рівнятися?

Україна йде непростим, але правильним шляхом екологізації! Так, насьогодні немає ідеальних рішень, бездоганних міст чи повністю екологічно безпечних виробництв! Але є шлях, який спільно має пройти суспільство, бізнес, влада!

Сьогодні в ІА «Українські новини» відбувся брифінг «Як ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ змінює економіку, регіони, свідомість: підсумки року»

До круглого столу долучилися учасники ЕКОтрансформації-2021 та відзначили наступне:

Людмила Циганок, засновник проєкту, СЕО Ecobusiness Group, президент ПАЕУ


Тема охорони довкілля щороку стає все більш гострою і вже не стоїть обабіч неї жодне місто, жодна громада, жоден бізнес.

Чарівної палички для швидких змін сьогодні немає ні в кого, однак, єдиний спосіб розвивати державу — озеленювати міста і громади; далі здійснювати виробничу діяльність бізнесу — поступово знижувати антропогенний вплив на довкілля, почати використовувати технології замкненого циклу, відкривати нові потужності з врахуванням найжорсткіших екологічних вимог, впроваджувати проєкти ВДЕ тощо!

Кожен з нас повинен трансформувати свої звички і створити стійкий попит на екологічність!

ЕКОтрансформація — проєкт, що об‘єднує довкола досягнень, створює моду на нову парадигму здійснення діяльності

Відзнаки «Екооскар» вручаються не просто за факт екопроектів, а за їх вплив на економіку, стан довкілля та суспільство!

Як Нобелевську премію  — не за факт дослідження, а за важливість його впливу на інші дослідження!

Петро Дригулич, експерт ПАЕУ


Завдяки неодноразовому висвітленню позицій експертів Професійної асоціації екологів України щодо внесення змін у нормативи ГДК небезпечних речовин у ґрунтах на сторінках журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємств», нарешті Кабінет Міністрів України почув прохання ПАЕУ і втілив наші пропозиції у своїй постанові #1325 від 15.12.2021.

На сьогодні гранично допустима концентрація нафтопродуктів у ґрунтах для земель, що надані під об’єкти видобування нафти, нафтохімії і нафтопереробки, нафтобази, склади нафтопродуктів, магістральні нафтопродуктопроводи, резервуарні парки та наливні станції нафтопродуктів, товарно-сировинні парки нафтопереробних заводів, сировинні парки нафтохімічних підприємств — становить валовий вміст до 1000.

Це колосальна перемога асоціації.

Дмитро Мельник, керівник відділу екоінновацій МХП


Компанія МХП активно впроваджує інструменти екотрансформації, керуючись засадами сталого розвитку.

Інструментами екотрансформації в МХП є відновлювана енергетика, підвищення енергоефективності, інновації та циркулярна економіка.

Майже 10 років МХП успішно впроваджує проекти зеленої енергетики, зокрема в біогазовому секторі.

Біогазові проекти МХП — це інструмент декарбонізації виробництва та досягнення вуглецевої нейтральності.

Також важливу роль в холдингу приділяють питання відновлення родючості ґрунтів

Сергій Савчук, виконавчий директор «Кліар Енерджі»


За рахунок виробленої електроенергії і заміщення її в мережі, Clear Energy Group скорочує викиди СО2 в атмосферу на рівні 500 тис тонн. в рік.

 

 

Наталія Усенко, радник Проєкту «Консультування підприємств щодо енергоефективності», що виконується GIZ за дорученням Уряду Німеччини


Споживання паливно-енергетичних ресурсів промисловістю України складає понад 30% у загальному паливно-енергетичному балансі нашої країни. Водночас саме промисловий сектор має найбільший потенціал енергоефективності. Впровадження енергоефективних заходів — оптимальний шлях до скорочення загальних витрат підприємства та його переходу до сталого виробництва. Такі дії впливають, в першу чергу, на конкурентоспроможність: зменшується вартості продукції, розширюється ринок збуту товарів завдяки створенню іміджу еко-бренду, а також з’являються можливість залучити більше інвестицій за рахунок зеленого фінансування, яке з кожним роком стає все більш актуальним.

Володимир Палант, співвласник Green Cert в Австрії та Україні


Проект Грін Серт дозволяє абсолютно точно визначити кількість зелені енергїі, яку було використано при виробництві одиниці товару, послуги, сервісу. Покладіть Сонце на полицю!

 

 

Інна Холіна, керівник управління охорони навколишнього середовища «Запоріжсталь»


«Запоріжсталь» обрав для себе шлях поступової системної екологічної модернізації як єдиний прийнятний шлях розвитку. Ми співпрацюємо з науковими колами, запозичуємо найефективніший досвід з екологізації виробничих ланцюжків у колег та самі ділимося знахідками, які довели свою результативність на практиці. Комбінат вірний принципам прозорості та відкритості, саме тому ми не просто модернізуємо виробництво — ми надаємо данні власного екологічного онлайн моніторингу у відкритий доступ, відповідаючи на запит суспільства. Від суто екомодернізації ми рухаємося до екокомунікацій.

Владислав Антипов, віце-президент ПАЕУ з екотрансформації, phd, генеральний директор ЦЕРН


Щороку ми вручаємо премії Екотрансформація для того, щоб звернути увагу на хороші екологічні практики у бізнесі, державних органах та громадянському суспільстві. На жаль, сьогодні в нашому житті достатньо негативу, на якому багато хто фокусується, тому дуже важливо виділяти та підтримувати позитивні кейси та нагороджувати кращих.

Чотири роки тому ми вручили перші премії екотрансформації. І вже за ці чотири роки ми вручили близько 200 статуеток. Премію Екотрансформацію у різний час отримували Голова НБУ Кирило Шевченко, міністр юстиції Денис Малюска, вр. і. о. міністра екології Руслан Стрілець та багато інших.

Цього року у премії Екотрансформація взяла участь рекордна кількість номінантів. Ми раді тому, що рух Екотрансформації зростає та розвивається.

Станіслав Ігнатьєв, PhD, голова комітету ВДЕ Професійної Асоціації Екологів України, CEO «Solar Generation» LLC, засновник Харківського енергетичного кластеру


Сьогодні екологічна трансформація — це незворотнє цунамі, яке захлистнуло більшість міст та громад. Яскравим прикладом цього є модернізація полігону побутових відходів у Харкові: рекультивації із накриттям плівкою та висадкою дерев, дегазацією і виробництвом електричної і теплової енергії для потреб громади, будівництво підприємства із сортування  та переробки відходів мільйонного міста.

Ірина Козлова, заступник директора департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради


Одним з напрямків Стратегії розвитку міста Дніпра є створення комфортного середовища для мешканців. Ціль, яку реалізує департамент екологічної політики — чисте довкілля, що включає  моніторинг атмосферного повітря, ґрунту, води; зниження емісії СО2, раціональне поводження з відходами та проект з підвищення екологічної свідомості населення.

Юлія Мархель, президент Let's do it Ukraine


Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» організатор Всесвітнього дня прибирання в Україні, захід об’єднує 191 країну та понад 60 мільйонів учасників. У 2021 році Україна посіла почесне 7 місце в загально світовому рейтингу організувавши 311 тисяч учасників прибирань, а також статус наймолодшого учасника, 8 днів від роду. Також рух реалізовує всеукраїнські проєкти: «Чисті пляжі разом!», Цифрове прибирання, «Національна мапа пунктів прийому вторинної сировини» —  recyclingpoints.org, онлайн курс для запровадження програми сортування в закладах освіти, спільно з Міжнародним рухом  School RecyclingWorld — schoolrecyclingworld.org. Веде свою діяльність з метою формування екокультури серед населення на шляху до екологічної, соціальної відповідальності та раціонального свідомого споживання. Більше на сайті letsdoitukraine.org.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!