Новини

Повернутися до переліку новин

Як ОТГ ефективно вирішити екологічні проблеми?

Органи місцевого самоврядування сьогодні надзвичайно потребують допомоги у вирішенні  величезної купи екологічних проблем. «Окрім  того, вже зараз кожна громада може самотужки підготуватись до майбутніх природних катаклізмів, пов’язаних зі змінами клімату, наше завдання – надати методичну допомогу», - зазначає президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Питанням екологізації громад буде присвячено найближче засідання комітету ПАЕУ вже 25 березня (онлайн).

Учасники окреслять головні вектори та завдання:

Як підготуватися до змін клімату?

Скоординованими діями органів влади сусідніх невеликих територій, наприклад, ОТГ, можливо на значній частині України сформувати більш сприятливий місцевий клімат, ніж той, що зумовлений глобальними кліматичними процесами.  Для цього необхідно розробити і довести до виконавців нескладний і дешевий План заходів на 10 років щодо адаптації до змін клімату шляхом формування місцевого клімату громад.
Основні напрями плану заходів для формування місцевого клімату мусять бути чітко орієнтовані на межі і особливості конкретних ландшафтів. Розроблення таких планів цілком співпадає з процесом формування територіальних громад і нових районів, що зараз завершується в Україні. Це надзвичайно вдалий шанс при формуванні територіальних громад врахувати ключові територіальні особливості ландшафту, важливі для адаптації до змін клімату, та, як наслідок — благополуччя ОТГ у майбутньому, економічної спроможності новостворених ОТГ та їх готовності до майбутніх викликів (наприклад – пилових бур, суховіїв, посух і т.п.). Це потужний ресурс, скоординована діяльність якого може дати вражаючі результати у адаптації до змін клімату.

Що громадам робити з відходами?

Українці готові до змін, але не знають куди саме викидати відходи, і не вірять, що вони потрапляють до пунктів утилізації. Насьогодні населення, фактично, не зацікавлене розділяти відходи. Можна говорити і про екологічну свідомість, і про те, що хтось самостійно здає вторсировину у приймальні пункти, маючи від того певний дохід. Проте більшість так не робить. На одну людину утворюється близько 300 кг на рік відходів. Хоча органи місцевого самоврядування можуть встановлювати норми самостійно. У нормі враховано усі відходи, включно із ресурсоцінними. Тож, найпростіша реакція пересічної людини така: я вам плачу тариф, а ви собі робіть з відходами, що хочете.
Реформа управління відходами в України назріває ще з радянських часів, адже і тоді як такого «управління» не було, а були лише неосяжні простори, на яких можна звалювати сміття.

Як врятувати воду?

Територіальні громади, задовольняючи потреби населення у воді ставлять перед собою питання – як має виглядати система водопостачання інституційно? Зважаючи на виклики які існують у водній галузі України це питання потрібно вирішувати вже зараз.

Де взяти кошти на екологічні програми?

Ефективне використання коштів екоподатку в ОТГ дає багато можливостей! Надходження коштів від сплати екологічного податку напряму визначає розмір коштів спрямованих на попередження, пом’якшення та усунення наслідків забруднення навколишнього природного середовища. Суми так званого екологічного податку, який надходить до бюджету на місцях, можуть бути використані лише на екологічні заходи. Є окрема постанова Кабміну, яка регламентує, на які саме види діяльності можуть бути спрямовані ці кошти. Зокрема, це охорона атмосферного повітря, будівництво очисних споруд, розчистка водних об’єктів, озеленення, моніторинг і тому подібне. З місцевих бюджетів ці кошти можуть бути направлені виключно на ці заходи. Але чи всі роблять це ефективно?

В процесі діяльності у представників ОТГ виникають запитання щодо необхідності проведення СЕО. Однак чому досі процедура СЕО неефективна в Україні?

Вже 25 березня на засіданні за темою «Екологізація ОТГ: яка готовність?» учасники окреслять, як:

  • правильно формувати та успішно реалізовувати екологічні програми;
  • впроваджувати проекти, які зроблять ОТГ енергонезалежними;
  • правильно і без порушень будувати систему управління відходами;
  • долати головні проблеми ОТГ у збереженні біологічного різноманіття;
  • сприяти відновленню ґрунтів;
  • використовувати ОВД (оцінка впливу на довкілля) як інструмент взаємодії громади та бізнесу.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!