Новини

Повернутися до переліку новин

Як стимулювати екотрансформацію через мотивацію споживчого вибору

За даними дослідження NielsenIQ, 49% респондентів по всьому світу готові заплатити вище за середню ціну за продукт з високою якістю або підвищеними стандартами безпеки. 

Крім того, 41% покупців готові платити за продукти, які є органічними, 38% – за продукти, виготовлені з екологічно чистих матеріалів, а 30% – за ті, що відповідають вимогам соціальної відповідальності. 

Ось чому бути «екологічним» не тільки добре для навколишнього середовища, а й вигідно для компаній, які вже стали чи збираються стати на шлях «озеленення» бізнесу. 

Сьогодні Професійна Асоціація екологів України та ТОВ «ГРИН СЕРТ Україна» підписали меморандум про взаємодію для екотрансформації. 

Компанія ТОВ «Грін Серт Україна», є дочірнім підприємством австрійської компанії Green Cert GmbH. Основна мета компанії полягає в популяризації використання відновлюваних джерел енергії, підвищення конкурентоспроможності українських підприємств на внутрішньому і на зовнішніх ринках. 

В рамках своєї діяльності в стратегічному партнерстві з всесвітньовідомою компанією TÜV Thüringen розроблена методологія, що дозволяє визначати точну кількість зеленої енергії, яка була використана при виробництві одиниці товару (роботи, послуги). Торговельна марка GREEN є символом сталого розвитку компаній-виробників, як елемент екологічного контролю та вказує на відповідність стратегії розвитку компаній найкращим світовим практикам у питаннях споживання ресурсів і ставлення до навколишнього середовища. 

Роль верифікації зеленої енергії по суті є єдиним вимірювальним інструментом і створює фундамент для «зеленої» трансформації української економіки, досягнення національної стратегії по декарбонізації та дотриманню цілей сталого розвитку ООН. 

Чому це важливо і що таке таке зелений маркетинг? 

Green marketing, зелений маркетинг, екологічний чи екомаркетинг – це підхід, коли компанія фокусує увагу на екологічних перевагах свого продукту як маркетинговий актив. Тобто коли наголос робиться на те, як створюються і виробляються продукти. 

Зелений маркетинг передбачає, що продукти не містять токсичних матеріалів, виробляються з перероблених чи відновлюваних матеріалів, не зловживають упаковкою та можуть бути повторно перероблені. 

Створюючи продукцію екологічно чистим способом, компанія демонструє відданість принципам сталого розвитку та соціальної відповідальності. 

Це також допомагає репутації бренду. Коли бізнес виробляє продукцію екологічно чистим способом, зелений маркетинг можна використовувати в кампаніях просування та показувати, що компанія допомагає довкіллю.

Незважаючи на те, що в довгостроковій перспективі курс на екологічність може заощадити гроші на упаковці та енергоспоживанні, багато компаній не поспішають ставати зеленими, оскільки початкові витрати досить високі.

Багато хто просто не усвідомлює, що в довгостроковій перспективі це призведе до економії. 

Важливо, що просто так продавати товар чи продукт, як екологічний не вийде, якщо він не є таким.

Існують правила та правові стандарти для зеленого маркетингу. Інакше це буде не маркетинг, а greenwashing або зелений камуфляж. 

Що таке зелений камуфляж 

Якщо зелений маркетинг спрямований на інформування споживачів про стійкі та екологічно чисті продукти, то зелений камуфляж або «грінвошинг» (від англ. green – зелений та washing – прання, відмивання) – це спосіб просувати продукти під виглядом «зелених», коли насправді вони не є такими. По суті, грінвошинг – це хибна реклама. 

Такий підхід у результаті завдасть шкоди репутації компанії, тому що споживачі так чи інакше виявлять, що продукти компанії не такі екологічні, як про це йдеться в рекламі. 

Щоб бути впевненим у тому, що продукт по-справжньому зелений, треба шукати вказівки реальних сертифікатів на упаковці. Якщо ви хочете просувати принципи екологічності, вам необхідно пройти спеціальну сертифікацію, щоб мати право розмістити спеціальне маркування на продукті та веб-сайті. 

Тільки підтвердивши, що компанія справді не шкідлива для довкілля, можна отримати сертифікат та сміливо використовувати стратегії зеленого маркетингу. 

Як застосовувати стратегії зеленого маркетингу 

  1. Отримати сертифікат 

Існують різні сертифікати екологічності бізнесу. Вивчіть різні варіанти сертифікацій та визначте, який з них є доступним та придатним для вашого продукту. Потім надішліть заявку на отримання сертифіката. В результаті отримані підтвердження допоможуть підкріпити ваші твердження про те, що ви займаєтеся зеленим бізнесом. 

  1. Розповісти про «зелений» статус 

Після того, як компанія отримає сертифікат і стане підтвердженим прихильником «зелених» принципів, слід заявити про це: можна писати в блогах, публікувати повідомлення про те, як стати екологічними у соціальних мережах, додати сертифікати на свій сайт тощо. 

Просування продукту як екологічного допоможе зміцнити бренд і підвищити лояльність споживачів, які дбають про довкілля. 

  1. Зробити принципи екологічності частиною культури підприємства 

Інакше ви ризикуєте потрапити в пастку зеленого маркетингу, не взявши на себе зобов'язання і не довівши на ділі, що слідуєте тому, що голосно заявляєте. Впровадьте екологічні практики у культуру компанії. Кожен співробітник повинен знати, що ви хочете робити речі максимально екологічними. 

  1. Підтримувати екологічні програми та ініціативи 

Коли ваша компанія збирається робити пожертвування на благодійність або підтримувати місцеві програми та ініціативи, переконайтеся, що ви вибираєте ті організації, які справді дотримуються «зелених» принципів. Це допоможе сформувати послідовне позиціонування бренду та підтримає справу.

 

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!