Новини

Повернутися до переліку новин

Як забезпечити безперервність господарської діяльності під час воєнного стану: звернення ПАЕУ

За результатами опрацювання проблемних питань, що наразі виникають при здійсненні господарської діяльності, в робочій групі профспілки екологів ПАЕУ було сформовані наступні пропозиції по їх усуненню.

У зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України в Україні введено воєнний стан із 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. 

Також Верховна Рада ухвалила Закон про затвердження Указу Президента України  № 133/2022 від 14.03.2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», яким передбачено продовження строку дії воєнного стану в Україні з 26 березня 2022 року на ще 30 діб. 

Згідно статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», передбачається що на період введення воєнного стану, як особливого правового режиму, можуть бути введені тимчасові, обумовлені загрозою, обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб» від 28 лютого 2022 р. № 165 зі змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 9 березня 2022 року N 233, відповідно до статті 64 Конституції України, статей 12-1, 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» зупинено строки надання адміністративних послуг суб’єктами їх надання та строки видачі дозвільними органами документів дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні. У місячний строк після припинення чи скасування воєнного стану на відповідній території України передбачається поновлення зупинених строків.

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18 березня 2022 р. № 314, установлено, що у період воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб’єктами господарювання на підставі подання до Міністерства економіки, а суб’єктами господарювання, що здійснюють охоронну діяльність, — до Міністерства внутрішніх справ, декларації про провадження господарської діяльності (далі — декларація), що містить відомості згідно з додатком 1 до даної Постанови, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензій або інших результатів надання публічних послуг), крім видів господарської діяльності за переліком згідно з додатком 2 до Постанови.

Серед переліку видів господарської діяльності, які не можуть провадитися  на підставі подання декларації в умовах воєнного стану та передбачають отримання дозвільних документів зазначено:

  • спеціальне водокористування,
  • оцінка впливу на довкілля,
  • виконання підготовчих робіт, визначених будівельними нормами
  • виконання будівельних робіт на об’єктах будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з  незначними наслідками (СС1)
  • прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з  незначними наслідками (СС1)
  • виконання підготовчих робіт (якщо вони не були виконані раніше згідно з повідомленням про початок виконання підготовчих робіт) і будівельних робіт на об’єктах будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками
  • прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками

ПАЕУ звертає увагу, що відповідно до ст. 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» планована діяльність, яка передбачає оцінку впливу на довкілля, охоплює більше ста видів господарської діяльності та передбачена у складі будівництва.

Враховуючи положення Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб» від 28 лютого 2022 р. № 165 та Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18 березня 2022 р. № 314, в період існування воєнного стану надання адміністративних послуг УЦО та УТО в частині видачі висновків з оцінки впливу на довкілля,  дозволів на спеціальне водокористування та виконання підготовчих та будівельних робіт різних класів наслідків зупинено.

Зазначені обставини унеможливлюють здійснення під час воєнного стану жодного з видів планованої діяльності, передбачених Законом України «Про оцінку впливу на довкілля», у т.ч. завершення справ з оцінки впливу на довкілля, розпочатих до 24.02.2022, та будівельних робіт.

При цьому, Державна регуляторна служба України в позиції, опублікованій 10.03.2022 вважає, що у разі можливості (безпекова ситуація дозволяє) видача документів дозвільного характеру та ліцензій здійснюється у строки, встановлені законом.

Аналогічні норми діють в Законах України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» та «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Також, з об’єктивних причин (залучення особового складу уповноважених територіальних органів до роботи обласних військових адміністрацій, дотримання вимог безпеки під час постійних «повітряних тривог», зупинення друку ЗМІ, ускладнення з логістикою досліджень, перебої в роботах реєстрів, лист Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1) як підготовка звіту з оцінки впливу на довкілля, так і дотримання дозвільної процедури, передбаченої Законом України «Про оцінку впливу на довкілля», аналіз уповноваженими органами звітів та видача дозвільного документу унеможливлюється.

Крім цього, виконання планів та програм післяпроектного моніторингу по наданим висновкам з оцінки впливу на довкілля також унеможливлюється під час воєнного стану.

З метою забезпечення безперервності господарської діяльності, ПАЕУ пропонує:

  • внести зміни до додатку 2 до Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18 березня 2022 р. № 314 та виключити з переліку видів господарської діяльності, які не можуть провадитися  на підставі подання декларації в умовах воєнного стану спеціальне водокористування та оцінку впливу на довкілля, крім планованої діяльності в межах територій особливого природоохоронного інтересу (Смарагдової мережі), які затверджені або очікують затвердження постійним комітетом Бернської конвенції, та суцільних та поступових рубок головного користування та суцільних санітарних рубок на площі понад 1 гектар, які не призначені для оборонних цілей держави та ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій; усіх суцільних санітарних рубок на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду ;
  • зупинити на час воєнного стану та протягом 3-х місяців після його припинення обов’язковість виконання п. 1 статті 13 Закону України «Про ні впливу на довкілля»;
  • зупинити на час воєнного стану та протягом 3-х місяців після його припинення положення ст.  15 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

Як зазначає президент ПАЕУ Людмила Циганок, відповідні сформульовані пропозиції було сьогодні передано в КМУ, ДРС та Міндовкілля.

Лист-звернення

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!