Новини

Повернутися до переліку новин

Запобігти «мертвонародженим» текстам ПЗУ закликають в ПАЕУ!

Попередити – значно  ефективніше, аніж виправляти

25 травня з 10.30 до 14.00 в форматі онлайн відбудеться чергове засідання комітету управління промисловими відходами, де буде  пропрацьовано робочою групою експертів проблематику сьогодення сфери управління промисловими відходами в цілому та драфт Проєкту ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про управління відходами видобувних підприємств» зокрема. 

Активну роботу над цим проєктом ведуть в Професійній асоціації екологів України вже другий рік.

Цей захід носить превентивний характер! 

«Ми, як ПАЕУ, прагнемо забезпечити дієвий механізм реалізації майбутнього тексту ПЗУ, що стане оновою реформи! Закласти працюючі механізми - головне насьогодні! Ми, як спільнота, вкрай стривожені кількістю «мертвонароджених» текстів законів, які не просто не вирішують проблем, а й поглиблюють їх! Тому на платформі ПАЕУ збираємо всіх стейкхолдерів, запрошуємо всіх зацікавлених, щоб «в зародку» цієї реформи і окреслити глибину викликів, і розставити акценти, і дати усвідомлення всім - чому швидким процес не буде, а, значить - вже «позавчора» мало бути проведено державою безліч напрацювань» - зазначає Людмила Циганок, президент ПАЕУ

Що роблять зараз з відходами підприємства, без чого реформа не запуститься, хто має взяти відповідальність та практика тих, хто переробляє і використовує відходи зараз – все це на засіданні!

НЕОБХІДНА РЕЄСТРАЦІЯ

До обговорення запрошено:

  1. Олександра Маріковського, народного депутата, стейкхолдера реформи управління відходами
  2. Олену Криворучкіну, народного депутата, заступника голови екокомітету
  3. Руслана Стрільця, заступника Міністра Міндовкілля
  4. Олену Колтик, директора Департаменту з питань поводження з відходами та екологічної безпеки Міндовкілля

Модератори обговорення:

  • Людмила Циганок, президент ПАЕУ
  • Людмила Хоміч, віцепрезидент ПАЕУ
  • Олександр Посмітний, голова підкомітету управління відходами видобування ПАЕУ
  • Кирило Косоуров, голова комітету управління відходами ПАЕУ

Серед учасників дискусії:

Члени ПАЕУ та експерти сфери, представники основних підприємств-видобувних галузей, фахівці місцевих органів самоврядування, оператори галузі

Серед критичних проблем:

  • Більшу половину утворених промислових відходів, у тому числі — відходів видобутку, після попереднього відсортовування або поділу на фракції можна було б знову переробити як мінеральну сировину!!!
  • У законодавстві країн Європейського Союзу прийнятий поділ відходів за властивостями —  на «небезпечні» (токсичні, вибухонебезпечні, їдкі, легкозаймисті тощо) та «безпечні» або інертні відходи. В Україні через відсутність обов’язкових норм щодо первинного сортування відходів на полігони та сміттєзвалища потрапляє як значна частина відходів, які мають як високу ресурсоцінну компоненту, так і шкідливі речовини,  що значно збільшує навантаження на об’єкти видалення (розміщення) відходів.
  • Директива Ради 1999/31/ЄС про захоронення відходів встановлює визначення типів відходів, що можуть бути захоронені на полігоні, процедури отримання дозволу на захоронення відходів, зміст документів на отримання дозволу, умови надання дозволу, процедури прийняття відходів на полігони для захоронення. Зарахування відходів до того чи іншого класу регулюють, складаючи їхні переліки.

Додаток І Директиви Ради 1999/31/ЄС стосується загальних вимог для всіх класів полігонів захоронення відходів. Зокрема, цей додаток встановлює контроль газоутворення. Процес нагромадження і міграції звалищного газу має бути керованим. Звалищний газ має бути зібраний з усіх полігонів, які отримують відходи, що біологічно розкладаються, і оброблений та використаний. Якщо зібраний газ не може використовуватися для виробництва енергії, його необхідно спалювати. Збирання, оброблення і використання газу здійснюють способом, який мінімізує шкоду і погіршення навколишнього середовища та ризик для здоров’я людей.

  • В Україні досі немає єдиного нормативно-правового акта, в якому б наводився список відходів та визначався ступінь їх небезпеки  (шкідливості). Необхідно внести зміни в чинний або розробити новий Державний Класифікатор, в якому  передбачити крім зазначених пропозицій, також і загальну класифікацію за походженням: побутові, промислові, сільськогосподарські відходи тощо, з визначенням їх хімічного складу та властивостей.

Існує необхідність, враховуючи рекомендації відповідних Директив ЄС, та напрацьований досвід, більш наполегливого та прискореного створення системи переробки, утилізації, видалення утворених промислових відходів та відходів, що утворюються, для їх послідуючого використання як вторинних ресурсів в будівельній та інших виробничих галузях як України так і виробничих галузях європейських держав.

Реєстрацію завершено!

Прес-служба ПАЕУ
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!