Новини

Повернутися до переліку новин

Зелені юридичні послуги: розшукуються екоюристи!

Як пов'язані юристи та екологія?

Поки в Україні вкрай мало фахівців-юристів в сфері охорони довкілля, це зумовлено історично. Навіть в фірмах, більше сконцентрованих на цій практиці, складно виділити їх повноцінно. Проте, при наявності політичної волі і збереженні тенденцій екологічного порядку денного попит на екоюристів буде зростати.

Що стимулює розвиток професії екоюриста?

Об’єктивно, державна екологічна політика виходить з необхідності спонукати підприємства всіх галузей оновлювати матеріально-технічну базу, впроваджувати сучасні технології виробництва, виходити на загальносвітові екологічні стандарти.

Свій внесок в попит на юридичні послуги внесли й підрозділи міжнародних компаній з відповідальною екологічною політикою, для яких порушення в сфері охорони довкілля несуть не тільки фінансові втрати і ризики репутації, а й призводять до недотримання внутрішньокорпоративних стандартів в сфері екології.

Що робить екоюрист?

Перелік послуг юристів екологічного спрямування, з одного боку, типовий для галузі в цілому, з іншого боку, має свої особливості. 

До стандартних для ринку послуг відносяться: супровід судових суперечок, перевірок держорганів, дозвільна діяльність. 

До специфічних - екологічний аудит, комплаєнс, спеціалізоване консультування і експертна діяльність.

Окремий запит - на активне залучення екоюристів до законодавчої діяльності.

Самі по собі екоюристи в розумінні «під ключ» в знаходяться в процесі становлення, і вирішення поставлених перед ними завдань, що вимагає залучення інших профільних фахівців - науковців, екологів, лабораторій. 

Іншими словами, юристи, які мають одночасно профільну екологічну освіту, допуски, ліцензії та сертифіковану лабораторію, поки ще рідкість.

Портфель клієнтів у таких юристів теж неоднорідний. Викликано це, перш за все, актуальністю екологічної проблематики практично для всіх сфер економіки та суспільного життя. Відповідно, практично всі господарюючі суб'єкти так чи інакше або впливають на довкілля, або стикаються з наслідками такого впливу.

При цьому є й «лідери», що знаходяться на передовій екологічної порядку. Йдеться, перш за все, про промисловість, яка має найбільший негативний вплив на довкілля. Усередині цієї групи осібно стоять видобувні підприємства, будівельні та транспортні організації. Зустрічаються справи за участю девелоперських та інвестиційних компаній, чия діяльність також зачіпає вплив на природу.

Відповідно зростає попит на судових консультантів. 

Традиційно допомога екоюристів потрібна для ведення в судах справ, пов'язаних з порушеннями природоохоронного законодавства, особливо, коли мова йде про адміністративне призупинення діяльності, а також у випадках, коли необхідний комплексний підхід до вирішення того чи іншого завдання, з яким важко впоратися лише силами штатних екологів чи юристів.

При цьому, саме по собі ініціювання спору тягне за собою цілий ряд супутніх заходів, таких як претензійна робота, екологічний аналіз, лабораторні випробування, розрахунок напрямків рекультивації. 

Таким чином, крім судового представництва, супровід спору вимагає залучення комплексу фахівців. Зміна регулювання також породжує попит на консультантів в сфері нормування і ліцензування.

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!