Новини

Повернутися до переліку новин

Чорнобильська зона почала горіти: деградований і горілий ліс сам може бути небезпекою та виносити радіонукліди за межі зони відчуження

Є дані, що російські окупанти постійно обстрілюють з артилерії ліс у зоні відчуження, розташованої в районі ЧАЕС, щоб спровокувати пожежі рівня 2020 року. Така тактика ворога має на меті посіяти паніку серед мешканців Києва, спровокувавши бурхливі пожежі з викидом радіації, у той час, коли поблизу столиці йдуть активні бойові дії.

11 березня це не вийшло через низьку температуру, але зараз, коли погода плюсова, а довкола Києва і так по селах повно пожеж і вони тривають по кілька днів, окупанти відновили цю тактику.

️Так виглядають пожежі у зоні ЧАЕС станом на 20 березня. Усього зафіксовано 7 вогнищ. Радіаційні ризики зростають довкола 10-кілометрової зони ЧАЕС.

Також ворог уже понад 3 тижні використовує інфраструктуру ЧАЕС для військових цілей, робітники станції перебувають у заручниках, а місто-супутник Славутич – на межі гуманітарної катастрофи.

Раніше в профспілці екологів ПАЕУ повідомляли, чим загрожують світу можливі пожежі в ЧЗВ

У 2015 та 2020 роках у зоні відчуження відбулись масштабні пожежі, вивільненно депонованого деревиною цезію -137 у 2015 році – 130 ГБк, у 2020 році - 700 ГБк. (ГБк – гігабекерель = 109 Бк). Радіоактивний попіл, що утворився, включився до геохімічної міграції, здійснюючи вторинне радіоактивне забруднення.  За результатами досліджень горіла лісова підсилка і попіл містять від 6 600 до 180 000 Бк/кг Sr-90, від 4 100 до 270 000 Cs-137. (Горіла деревина має концентрацію у 50-100 разів вищу, ніж дрова)

Захисний бар’єр столиці, створений 35 років тому, частково зруйновано, з попелу чорнобильських пожеж знову відродилась радіоактивна загроза столиці.

В ПАЕУ наголошують, на цей час існуючі лісові екосистеми не виконують основну бар’єрну функцію – акумуляцію і затримання радіонуклідів - бар’єрну функцію можуть виконувати лише здорові, неушкоджені ліси. Деградований і горілий ліс сам може бути небезпекою та виносити радіонукліди за межі зони відчуження.

Загальні тенденції змін клімату та пов’язані з ними низькі рівні водності річок формують аномально низький вміст вологи у водно-болотних та пов’язаних із ними лісових екосистемах ЧЗВ, дозволяють із високим ступенем ймовірності прогнозувати найвищий рівень пожежної небезпеки навесні 2022 року у ЧЗВ та прилеглих до неї територіях.

Характерний для весняної пори року на території України західний напрям вітрів прогнозовано не зміниться, враховуючи досвід перенесення диму на радіоактивно забруднених територіях навесні 2020 року, у разі катастрофічної пожежі можна вважати дуже високою ймовірність розповсюдження радіонуклідів у напрямку Києва.

Які заходи необхідні невідкладно?

Важливо забезпечити превентивні протипожежні заходи у першу чергу - з використанням військово-інженерної спеціальної техніки створити:

  • мінералізовані смуги (до 100 м) навколо відокремлених лісових масивів та стратегічних об’єктів ЧЗВ.
  • протипожежні розриви у лісових масивах, беручи за основу існуючу мережу квартальних просік та лісових доріг.

Для відновлення деградованих лісових екосистем до стану ініціації початку природнього поновлення біорізноманіття з утворенням мозаїчного ландшафту, необхідно використовувати сталі лісівничі практики – суцільні санітарні рубки для ліквідації наслідків пожеж  та протипожежні рубки..

Разом з тим, на звільнених територіях, по мірі їх очистки, будуть проведені роботи з підготовки ґрунту до засівання аборигенних видів дерев природнім чином (вітер, перенесення тваринами та ін.), штучне доповнення саджанцями.

Вирощені за 25 – 30 років природні насадження матимуть високий рівень протипожежного природнього захисту, будуть стійкі до змін клімату, зможуть самостійно існувати та безкінечно довго виконувати бар’єрну функцію.

Одразу після перемоги нас чекає багато роботи! Віримо в ЗСУ!

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!