Новини

Повернутися до переліку новин

ESG-фактор у взаємодії з міжнародними інвесторами

Хоча відповідальне інвестування популярне вже кілька років, у 2020 році із введенням жорсткого карантину на американському та азійському ринках спостерігалася тенденція, що компанії із вищим ESG-фактором та статусом «зеленого» виробництва, навпаки, підвищували вартість своїх акцій, тоді як компанії з низьким ESG-фактором та без цього статусу падали в ціні.

Це стимулювало чотири великі компанії «Deloitte», «PwC», «EY» та «KPMG» в середині вересня 2020 року об’єднатися, щоб сформувати нову систему звітності на підставі екологічних, соціальних та управлінських стандартів (ESG). А в листопаді 2020 року у Великобританії на державному рівні започаткували практику того, що усі фінансові установи та великі компанії обов’язково повинні звітувати по нефінансовій звітності. Водночас американська найбільша інвестиційна компанія «BlackRock» заявляє про те, що всі свої активи, а це більше, ніж 7 млрд доларів, будуть сталими. Це показник того, що США бере курс екологічну політику, на повернення до кліматичної угоди. Водночас, якщо у 2019 році було 31 трлн доларів США виділено саме на стійкі інвестиції, то в 2020 році очікувалося 41 трлн доларів США, а насправді у 2020 році було майже 49 трлн доларів США.

«Якщо ми подивимося на ринок активів, то ми побачимо те, що ті компанії, які мають у своєму портфоліо або звітують у відповідності до ESG-критеріїв, то вони мають вартість акцій вищу, ніж звичайні компанії, адже вони є більш стійкими на ринку. Також дані свідчать, що все більше компаній у Західній Європі починають звітувати по нефінансовій звітності та вписувати критерій ESG, як обов’язковий. Протягом останніх десяти років важливість питань стійкості, сталого розвитку, екологізації, соціалізації та ін. все збільшується. Тому вони вже перейшли від статусу «бажано мати» до «обов’язково мати».

Одна з причин зміни й переходу це зміна цінностей покоління. Сучасне та наступні покоління йдуть до регенеративної ери. Це означає, що питання стійкості є в першу чергу важливим, ніж інші фінансові. Тому що фінансові показники це тут і зараз, а показники стійкості це показує, що з компанією буде далі. Тому, щоб бути впевненим у майбутньому будуть вибирати компанії, які більш стійкі.

Не існує на сьогодні єдиного поняття сталості. Існує близько 2000 окремих індикаторів звітності ESG та приблизно 600 рейтингів, більше того кожен рейтинг визначає свій єдиний підхід. До загальних критеріїв ESG належать навколишнє та соціальне середовище, корпоративне управління. Також варто зазначити, що можуть бути враховані й інші критерії, це залежить від того хто і де буде оцінювати. Але в цілому ESG-фактори при формуванні дають компанії управління ризиками, вони допомагають зростати бізнесу та збільшувати вартість акціонерного капіталу. Це, своєю чергою, допомагає відкривати нові ринки, нові інвестиції, отримувати дешеві кредити, збільшувати капіталізацію та підвищувати репутацію, щоб таким чином формувати єдину екосистему», — пояснила Аліна Соколенко, голова Правління ГО «Асоціація експертів зі сталого розвитку», сертифікована тренерка з нефінансової звітності GRI, міжнародна ESG-експертка, директорка консалтингової компанії AVGroup, MBA, M.Env.Sc. під час Міжнародного форуму AGROGREENDEAL-2021.

Також експертка зазначила, що у 2021 році будуть такі тренди інвестиційного ринку:

  1. Інвестори серйозно ставляться до зміни клімату. Фонд інвестицій, пов'язаних з Паризькою угодою, щороку скорочується. У відповідь інвестори можуть вимагати радикальної трансформації, що стосується своїх інвестицій.
  2. І ажіотаж, і скептицизм стали наслідком недавнього буму інвестування ESG Ринок досягає нового зрілого віку. Нові інструменти та дослідження формуються інвестиційні підходи до ESG.
  3. Корпоративні емітенти активізують свою участь в ESG, це може запровадити більше вимог щодо розкриття інформації.
  4. Інноваційні шляхи зменшення системних ризиків масової невизначеності.
  5. Біорізноманіття Землі стикається з кризою, що може мати серйозні наслідки як для людей, так і для економіки.

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!