Новини

Повернутися до переліку новин

H&M створила апарат, що переробляє старий одяг у новий

За п’ять годин і $16 поношений светр може перетворитися у шарф або дитячу ковдру

Шведська мережа магазинів одягу H&M створила машину з переробки текстилю й встановила її в одному зі своїх магазинів у Стокгольмі, де покупці можуть здати старий одяг і через 5 годин отримати новий шарф, светр або дитячу ковдру, заплативши від $11 до $16, повідомляє Fast Company.

Зазначається, що за процесом переробки можна спостерігати через скляні стінки апарату, розміром з транспортний контейнер. Там одяг очищають, подрібнюють і плетуть пряжу з отриманого волокна.

«Looop не використовує воду та хімікати, що значно знижує вплив на навколишнє середовище, у порівнянні з процесом виробництва одягу з нуля», – зазначає видання. Учасники програми лояльності H&M можуть скористатися Looop за 100 шведських крон ($11), інші – за 150 шведських крон ($16).

«Усі отримані кошти підуть на дослідження матеріалів», – наголосили у компанії. За словами Паскаля Бруна, глави відділу сталого розвитку H&M, компанія створила машину не для того, аби переробляти одяг у промислових масштабах.

«Урешті-решт, H&M – це глобальна компанія вартістю $26 млрд, яка виробляє мільйони предметів одягу на рік. Ідея полягає в тому, аби показати клієнтам процес переробки, щоб вони були мотивувати приносити старий одяг», – зазначив він.

За даними Фонду Еллен Макартур, провідної некомерційної організації в галузі сталого розвитку, 87% старого одягу спалюється або потрапляє на смітник, частина, що залишилася, як правило, використовується для виробництва ганчірок, ізоляційних матеріалів і набивання матраців.

Тільки 1% матеріалів переробляється в новий одяг. «Це не тільки руйнує навколишнє середовище, але й призводить до щорічної втрати матеріалів на суму понад $100 млрд», – зазначили в організації. H&M, зокрема, заявила, що у неї є непродані запаси одягу на суму $4,3 млрд.

За словами Паскаля, одна з ключових цілей H&M Group – використовувати у виробництві виключно екологічно чисті матеріали до 2030 року (минулого року цей показник склав 57%) і стати кліматично позитивною компанією до 2040 року.

Джерело: investory.news

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!