Новини

Повернутися до переліку новин

Кроки в бік розвитку «чистого» землеробства: перші свідоцтва отримали інспектори з органічного виробництва

Перші свідоцтва інспектора з органічного виробництва 26 січня офіційно вручили в Мінекономіки 22 інспекторам, які успішно здали тести на знання законодавства України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та спеціальні знання у галузях органічного виробництва.

Тепер до їх обов’язків входить перевірка відповідності виробництва вимогам законодавства України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. За необхідності вони також відбиратимуть зразки ґрунту або матеріалів, насіння та садивного матеріалу, кормів, продукції, води для проведення лабораторних досліджень. Інспектори працюватимуть за такими галузями, як органічне рослинництво (у тому числі насінництво та розсадництво); органічне тваринництво (у тому числі птахівництво, бджільництво); органічне грибівництво (у тому числі вирощування органічних дріжджів); органічна аквакультура; виробництво органічних харчових продуктів (у тому числі органічне виноробство).

Вітаючи інспекторів нового формату, заступник Міністра Тарас Качка відзначив,  що органічна  галузь нарешті отримає належну систему перевірки органічного виробництва і продукції, що стане поштовхом для подальшого розвитку, а у 2022 році з’являться перші українські логотипи на органічній продукції.

Наскільки ж пріоритетною є галузь органічного виробництва? Загалом, органічним називається виробництво, під час якого не застосовуються хімічні добрива, пестициди та генномодифіковані організми. Основними видами органічної продукції, яка виробляється в Україні, є молоко та молочна продукція, круп’яні і зернові вироби, борошно, насіння, овочі та фрукти, яйця, соки, мед та інше.

Органічне виробництво продовжує набувати все більшої популярності у країнах Європи, і це не дивно, адже наука доводить – якщо ви щодня споживаєте органічні продукти, то не отримуєте через їжу та напої залишки 5-12 різноманітних пестицидів, які негативно впливають на загальний стан організму та нерідко стають збудниками алергічних реакцій. Навіть хліб, виготовлений з органічних інгредієнтів, містить у 2-3 рази більше поживних речовин, а органічне землеробство на 30% збільшує біорізноманіття видів, аніж неорганічне сільське господарство.

І хоча споживчий ринок органічних продуктів в Україні продовжує розширюватись, цей процес поки не можна назвати масштабним. За даними статистики, загальна площа сільськогосподарських земель з органічним статусом складає усього лише 1,1 % від загальної площі земель сільськогосподарського призначення в Україні. Для порівняння, в Австрії цей показник сягає 21,3%.

Які перспективи у органічного землеробства в Україні? Настільки «зелене» фермерство може бути прибутковим? Чи існують програми підтримки на державному рівні для громад, які зацікавлені у застосуванні принципів органічного землеробства на своїй території?

Відповіді на ці й інші запитання ви отримаєте на «AgroGreenDeal-2022: екотрансформація агросфери та відповідальність громад». Долучайтеся; усі складні питання краще вирішувати разом.

 Джерела:

У статті частково використані матеріали з Урядового порталу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!