Новини

Повернутися до переліку новин

Механічні дерева врятують Землю: перший штучний ліс з'явиться до кінця 2022 року

Учені стверджують, що ліси з механічних дерев можуть поглинати вуглекислий газ і зможуть запобігти зміні клімату.

Дослідники під керівництвом Клауса Лакнера з Університету штату Арізона розробили спеціальні механічні дерева, які зможуть уловлювати вуглекислий газ із атмосфери. Пристрої справлятимуться з поставленим завданням набагато ефективніше, ніж їхні природні аналоги. Механічні дерева — це високі колони діаметром 1,5 метра, які складаються з дисків, що вловлюють вуглекислий газ. Уже наприкінці 2022 року планують розмістити три ферми цих "дерев" у штаті Арізона, США, повідомляє Daily Mail. 

Найближчим часом Лакнер планує побудувати три ферми з механічних дерев, перша з яких з'явиться вже наприкінці 2022 року на території штату Арізона. Для реалізації цього проєкту вчені отримали гроші від Міністерства енергетики США в сумі 2,5 млн доларів.

Механічні дерева
12 механічних дерев можуть вловлювати 1 тонну CO2 на день, 1 маленька ферма з 1200 дерев зможе поглинати 100 тонн вуглецю, велика ферма площею 2-3 кв. км зможе поглинати 10 тисяч тонн СО2, щонайменше 250 ферм по всьому світу зможуть поглинати 2,7 млн тонн вуглецю на день, а це близько 3% світових викидів в атмосферу

Вчені вважають, що після введення в експлуатацію цих трьох ферм механічні дерева зможуть поглинати 1 тисячу тонн CO2 на день.

Наразі кількість викидів цього парникового газу перевищує здатність звичайних дерев переробити його назад у кисень. Накопичення вуглекислого газу в атмосфері викликає глобальне потепління, якому можна запобігти за допомогою нових пристроїв, каже Лакнер.

дерева, ліс
Кількість викидів вуглецю перевищує здатність звичайних дерев переробити його назад у кисень

Ситуація зі зміною клімату настільки критична, що навіть якщо людство припинить спалювати все викопне паливо та припинить викиди CO2, цього буде недостатньо для стабілізації клімату.

За словами вчених, захоплений CO2 можна використовувати для створення синтетичного палива, такого як бензин, дизель і гас, змішуючи вуглець із воднем, отриманим за допомогою відновлюваних джерел енергії.

У листопаді 2021 року літаки Королівських ВПС Великобританії виконали перший політ, використовуючи тільки синтетичне паливо, яке було зроблено з водню, вилученого з води, та вуглецю, вилученого з СО2 в атмосфері.

Джерело: focus.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!