Новини

Повернутися до переліку новин

Інвестиційна складова в переробці відходів у світі

Споживання і вироблення відходів населенням країни і виробничими підприємствами -процес постійний, який, до того ж, з кожним роком продовжує зростати. 

Крім цього, у відповідності до прогнозів до 2035 року в Європі буде вироблятися 142 мільйонів змішаних відходів у рік. До того ж, в тому ж році Директива 2010/75/ЕС буде дозволяти захоронювати не більше 10% комунальних відходів. Ці фактори призвели до необхідності інвестування в будівництво одразу багатьох сміттєпереродних заводів.

Наприклад, в 2020 році Литва отримала грант від 150 мільйонів євро для будівництва у Вільнюсі і Каунасі двох заводів, які перероблятимуть сміття у енергію. Завод Вільнюсі у зможе утилізувати до 160 тис. тон комунальних відходів на рік, а його потужність складе 90 МВт. Це дозволить забезпечити енергією 80% всіх вільнюських домашніх господарств, а також на 13 млн євро знизити річні витрати на опалення.

Тим часом у Польщі інвестували 103 мільйонів євро у будівництво двох подібних заводів у місті Гданськ (потужність складе 160 тис. тон відходів) і Ольштин (120 тис. тон). Їхнє відкриття планується у 2023 році. 

У 2015- 2017 р.р. в країні було побудовано відразу 6 об'єктів загальною потужністю 974 тисяч тонн на рік. Капітальні витрати склали € 907 млн, з яких € 395 млн (44%) були виділені у вигляді грантів ЄС в рамках програми «Інфраструктура і навколишнє середовище».

І без того багата на сміттєпереробні заводи, Швейцарія (зараз там працюють 30 заводів) в минулому році почала будувати ще один - в Цухвіле. Планується, що об'єкт буде переробляти 221 тис. тон комунальних відходів і видавати 53,7 МВт електроенергії.

Ще 12 переробних підприємств з'являться в Великобританії, де вже є 46 заводів по термічній переробці. Один із заводів побудують в Лондоні на березі Темзи - поруч з уже діючим підприємством з термічної переробки відходів. Потужність нового Riverside Energy Park - 805 тисяч тон на рік. Відходи будуть переробляти в електрику і тепло. Електроенергії вистачить для живлення 140 тисяч житлових будинків, а теплом забезпечать 10,5 тисячі. Велика частина відходів буде доставлятися на баржах по Темзі, що зробить лондонські дороги чистіше і безпечніше. Будівництво почнеться в наступному році, а запуск намічений на 2024-й. Фінансові вкладення в нове підприємство складуть близько півмільярда фунтів стерлінгів.

В Німеччині у місті Лютин побудували технопарк, який є одним з найбільших кластерів для переробки сміття в Європі. 

Виробничі будівлі об'єкта займають 100 га, ще 50 га - полігон для інертних «хвостів». Обсяг інвестицій в технопарк склав близько 400 мільйонів євро. Щорічно сюди на переробку привозять 1,6 млн тонн сміття, з них 1 млн тонн на рік повертається в економіку у вигляді вторинного ресурсу або вже готового продукту: біодизеля, білого пігменту для фарб, гіпсу, металу, пластикового грануляту та інших матеріалів. Кластер розташований приблизно в 1,5 км від житлової забудови, до нього прилягає дорога, поблизу є залізничні колії і порт.

А що ж Україна?

Прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!