Новини

Повернутися до переліку новин

Керівникам ОТГ, ВА, землевласникам і землекористувачам: рекомендації з оформлення пошкодження земель

Земля є об'єктом права власності Українського народу  та основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, та зазнає руйнівного впливу .

(Наслідки пошкодження земель, територія Ізюмського району. Джерело: Contact @operativnoZSU)

З метою визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації, постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 затверджено відповідний Порядок.

Наказом Міндовкілля від 04 квітня 2022 року N 167 затверджено Методику визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану.

За п. 2.3. Методики факти забруднення ґрунтів та/або засмічення земель, а також їх масштаби можуть встановлюються уповноваженими особами, які здійснюють у межах повноважень, передбачених законом, державний нагляд (контроль) за додержанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, зокрема, але не виключно, шляхом огляду земельних ділянок, даних дистанційного зондування землі, досліджень отриманих зразків проб ґрунтів, опрацювань висновків будь-яких експертиз, пояснень, довідок, документів, матеріалів, відомостей, отриманих, зокрема, з будь-яких джерел, оперативних повідомлень фізичних та юридичних осіб тощо.

ПАЕУ звертає увагу, що наразі обстеження територій, на яких велися бойові дії, здійснюється ДСНС.

За даними ДСНС станом на 24 квітня 2022 року обстежено 7825.29 га деокупованих територій.

Також, за ст. 5 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», крім Державної екологічної інспекції, державний контроль за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, а також  виконавчі органи сільських, селищних, міських рад у межах повноважень, визначених законом, у разі прийняття відповідною радою рішення про здійснення такого контролю.

З метою оперативності фіксації порушень, ПАЕУ звернулося до Міндовкілля та Держекоінспекції (Дивитися ЛИСТ) щодо розширення кола осіб, уповноважених на встановлення фактів забруднення ґрунтів та/або засмічення земель.

Водночас, ПАЕУ звертає увагу, що будь -які матеріали, у т.ч. акти обстеження пошкоджених земельних ділянок, складені землевласниками, землекористувачами, представниками органів місцевого самоврядування та територіальних військових адміністрації, - можуть бути доказом та підставою для стягнення збитків з агресора.

Оформлення пошкодження земель рекомендуємо здійснювати за формою акту, примірник якого надавати до територіального органу Держекоінспекції для подальшого реагування.

Завантажити форму акту

Супровідний лист на ДЕІ щодо фіксації порушень

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!