Новини

Повернутися до переліку новин

Про адаптацію до змін клімату на прикладі Сіетлу

Місто Сіетл штату Вашингтон є найбільшим містом на півночі Сполучених Штатів, розташованим на П’юджет-Саунд (комплексній системі лиманів та морських басейнів). Населення міста становить 600 000 осіб, а на території всієї міської агломерації проживає близько 4 млн. осіб. За винятком прибережної Каліфорнії, Сіетл більше, ніж більшість інших великих міст в Сполучених Штатах, страждає від шкідливих впливів зсувів. 

Причиною цього є те, що за геологічними характеристиками Сіетл знаходиться на льодовикових, алювіальних і морських відкладеннях. 

Такий тип ґрунту в поєднанні з крутими схилами робить Сіетл схильним до зсувів. 

Вони відбуваються в основному після сильних дощів чи танення снігу і переважно в зимовий період (з жовтня по квітень). Зимові шторми викликали значну кількість зсувів в 1934, 1972, 1986, 1990, 1996, 1997 і 2001 роках. Зсуви 1996 і 1997 років завдали великих збитків приватному і державному майну і призвели до загибелі чотирьох людей. 

Хоча в Сіетлі регулюється проведення забудов на зсувонебезпечних схилах, збитки, заподіяні в результаті зсувів, продовжують мати місце і внаслідок інших причин, а саме: тиску у зв’язку з будівельними роботами на або поруч з зсувонебезпечними районами, викликаними потребою у підтримці економічного зростання та розвитку; посилення ерозії ґрунтів, спричиненої міськими стоками, що знижує стійкість схилу на місцевому рівні, і, як наслідок, нанесення шкоди об’єктам, збудованим в нестабільних зонах до появи регулюючих норм. 

Важливо також відзначити, що 84% зсувів у Сіетлі зумовлені людським фактором. 

До них відносяться: неправильний дренаж, зламані труби, труби, що протікають, розкопки на вершині схилів, необережне обрізання рослин, а також недостатнє обслуговування дренажних споруд або рослинного покриву. 

Саме тому контрзаходи мають бути реалізовані спільно містом та приватними власниками, щоб знизити ризик ушкоджень громадської і приватної власності в результаті зсувів. 

Впливи зміни клімату, щодо яких слід діяти:

Збір детальної інформації про зсуви і створення бази даних подій, зафіксованих за минулі роки, допомогли систематизувати знання про схильні до зсувів зони. Це в свою чергу дозволило розмежувати зони (т.зв. Екологічно Критичні Території), де має застосовуватися політика управління ризиками зсувів. 

Розробка незалежною компанією Проекту з питань зсувів Сіетла допомогла забезпечити відповідність процесу як науковим, так і законодавчо-політичним критеріям. 

Активна робота з громадськістю та виклад політики Муніципального кодексу Сіетлу в публічно доступному Меморандумі, разом з проведеними зустрічами з підвищення обізнаності, допомогли забезпечити поінформованість жителів Сіетла з політикою міста щодо управління ризиками зсувів і, отже, посилити підтримку і дотримання цієї політики самими мешканцями. 

Використання рослинності в пом’якшенні зсувів підкреслюється у багатьох політичних документах міста. Проте, також зазначалося, що рослинність є лише одним з багатьох заходів, які можуть бути застосовані для стабілізації схилів. Роль рослинності не була перебільшена, і отже, очікування щодо результатів екологізації крутих схилів є реалістичними і адекватними. 

Спільне дослідження, проведене міською владою Сіетла у співпраці з Геологічною службою США і владою штату Вашингтон, мало на меті здійснити детальну інвентаризацію зсувонебезпечних територій в Сіетлі і сприяти кращому розумінню того, як запобігти зсувам. 

На основі результатів цього дослідження був розроблений регуляторний документ міста Сіетл, за яким забудовники і власники земель в зонах ризику мають забезпечити, обслуговувати та відновлювати рослинність на цій території. 

Мета цього підходу полягає в тому, щоб стабілізувати схили і зменшити надлишок води в ґрунті у зонах підвищеного ризику, тим самим зменшуючи небезпеку зсувів. 

В 2009 році місто Сіетл провело дві відкриті зустрічі з підвищення обізнаності громадськості про зсуви, на яких було обговорено причини зсувів, належний дренаж похилих ділянок та догляд за рослинністю на схилах. Відповідні фахівці взяли участь у дискусіях, відповідаючи на запитання громадян. 

Крім того, Департамент планування та розвитку опублікував серію Меморандумів допомоги користувачам, що тематично узагальнили регуляторні документи, що стосуються власників і забудовників у Сіетлі, і містили поради щодо дозволів, які повинні бути отримані для виконання дій, пов’язаних з забудовою і використанням землі. Один з вищезгаданих меморандумів, під назвою «Огляд дерев і рослинності», містить пояснення для власників земельних ділянок і забудовників щодо того, які дії з посадки, обрізки та видалення рослинності допускаються в зсувонебезпечній зоні. 

Ще в одному меморандумі для Екологічно Критичних Територій, під назвою «Відновлення рослинності», підкреслюється, що проекти відновлення рослинності в районах, схильних до зсувів, можуть відіграти вирішальну роль у поліпшенні їх стану. 

В меморандумі є покрокові інструкції з підготовки та реалізації проекту відновлення рослинності (оцінка місця розташування, підготовка плану, вибір рослин, підготовка ділянки, проведення посадки, моніторинг та обслуговування). 

Меморандум також пропонує список рекомендованих для даної місцевості корінних дерев, чагарників і ґрунтопокривних рослин, і визначає умови для їх успішного зростання, в тому числі тих рослин, які можуть рости на крутих схилах, і, отже, стабілізувати їх без ризику падіння дерев. 

Джерела фінансування: Створення Міжвідомчої групи з питань зсувів в рамках міських структур сприяло формуванню спеціалізованого джерела фінансування, пов’язаного з діяльністю всіх департаментів, що беруть участь у відповідних роботах. Підхід співпраці з боку міста дозволив департаментам використовувати фонди для зниження небезпеки зсувів з декількох джерел фінансування. 

Міжвідомча група з зсувів надала кошти Університету Вашингтона і Геологічній службі США для розробки ГІС по ґрунтах і забезпечила фінансування освітніх семінарів для громадськості. В Сіетлі також було створено новий механізм фінансування, за яким було санкціоновано збір плати за дренажне управління, що дало місту Сіетл нове джерело доходів для реалізації ініціатив щодо пом’якшення наслідків небезпеки зсувів. 

Результати заходів з адаптації: 

  • Детальні наукові дослідження забезпечують надійну наукову базу для прийняття рішень щодо зсувів. 
  • Результати наукових досліджень були використані для підвищення обізнаності широкого загалу з питань зсувів завдяки проведеним зустрічам та публікації навчальних брошур. 
  • Залучення урядових установ різних рівнів разом з субпідрядними роботами приватних компаній дозволили використання найкращої наявної інформації, досвіду і навичок цілої низки організацій. 
  • Міжвідомча співпраця відіграє важливу роль у вирішенні проблеми зсувів у Сіетлі, а також дозволяє використання різних джерел фінансування, які інакше були б закриті для таких ініціатив. 
  • Оцінка процесу створення доказової бази, проведена зовнішньою компанією, підвищила її надійність і обґрунтоване витрачання державних коштів на розвиток підходу управління ризиками зсувів.

Джерело: www.forza.org.ua
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!