Новини

Повернутися до переліку новин

Міжнародний досвід партнерства для циркулярної економіки

Переробку та знешкодження відходів виробництва необхідно розглядати в якості одного з основних завдань, покладених законодавством на юридичних осіб та індивідуальних підприємців, в процесі діяльності яких утворюються відходи виробництва. 

Необхідно за прикладом країн ЄС законодавчо передбачити відповідальність виробників за утилізацію утворених ними відходів. 

Якісний і кількісний склад відходів на вході в технологічний процес повинен задовольняти не тільки вимогам даного процесу, а й вимогам раціонального використання техногенної сировини в якості вторинних ресурсів.

Одним з найбільш яскравих прикладів є співпраця данських підприємств: виробник ліків Novo Nordisk, виробник ферментів Novozymes і DONG Energy разом з найбільшим нафтопереробним заводом Данії, яким керує Statoil, обмінюються відходами та побічними продуктами. 

Пара з електростанції DONG надходить по трубопроводу на виробничі підприємства Novo Nordisk і Novozymes, де використовується в якості засобу для чищення, і на нафтопереробний завод, де використовується в декількох процесах. 
Відходи електростанції – шлак і гіпс – використовуються при виробництві цементу і гіпсокартону. 

Стічні води Novo Nordisk і Novozymes очищають для муніципального використання, тоді як решта біомаси перетворюється в добрива. Statoil також скоротив викиди, перетворивши непотрібну сірку і азот в добрива.

Ще одним прикладом є партнерство світового лідера алюмінієвого прокату компанії Novelis з Ford Motor Company, на основі комплексної перебудови виробничих процесів, дозволило сформувати інфраструктуру, що забезпечує замкнутий цикл переробки алюмінію в автомобільній промисловості. 

В результаті рециркуляція алюмінію вимагає на 95 % менше енергії, в порівнянні з його виробництвом, забезпечуючи зниження викидів парникових газів на 95 %. 
Novelis також забезпечує додаткову безпеку ланцюжка поставок шляхом регулярного надходження брухту. Розроблені алюмінієві сплави дозволили Ford знизити вагу автомобіля на 700 фунтів, у порівнянні з більш ранньою моделлю, що призвело до поліпшення якісних показників: найкраща в своєму класі економія палива, більш швидке прискорення, розширене управління і п'ятизірковий рейтинг безпеки і ін. 

Крім цього, згідно зі звітом зі сталого розвитку компанії 2017/18 р близько 300 деталей автомобіля виготовлені з поновлюваних матеріалів, включаючи натуральний каучук, бавовну, деревину, соєві боби і джут.

Спільне підприємство DSM і Niaga – DSM-Niaga – винайшли технологію виробництва килимів, придатних для вторинної переробки, що використовує для виробничих процесів на 90% менше енергії і не вимагає води, забезпечуючи повне відновлення матеріалу після використання без втрати якості, допомагаючи скоротити кількість килимів, які потрапляють на звалище. 

Спільна робота DSM і Starboard перетворює зношені рибальські мережі з відходів у високоякісні компоненти для серфінгу, DSM і APK переробляють багатошарові пакувальні плівки для харчових продуктів тощо.

Компанія Apple Renew розробила лінію роботів-розбирачів Liam (2016 р.) і Daisy (2018 р.), завдання яких полягає у швидкому розбиранні смартфонів на складові частини, багато з яких потім будуть перероблені для повторного використання.

Черствий і непроданий хліб пекарі віддають пивоварам, а ті використовують його при приготуванні крафтового пінного напою. Найбільш відомими прикладами такої співпраці є: Брюссельський пивний проєкт, Саффолкський пивоварний завод Adnams.

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!