Новини

Повернутися до переліку новин

«Про території Смарагдової мережі»: альтернативний проект

«Довкіллєве» позачергове засідання Верховної Ради України для Проєкту Закону України «Про території Смарагдової мережі» (реєстр. № 4461) (надалі – Проект 4461) завершилося відправкою на доопрацювання.

Наразі проект перебуває у профільному комітеті.

Водночас, суб’єктами законодавчої ініціативи 26.07.2021 зареєстровано альтернативний Проект Закону про збереження природних оселищ та видів природної флори та фауни, що підлягають особливій охороні (про території Смарагдової мережі в Україні) (реєстр. № 4461-1) (надалі – Проект 4461-1).

ПАЕУ було підтримано Проект 4461 в частині встановлення правових та організаційних засад визначення територій Смарагдової мережі та управління ними в Україні для збереження природних оселищ та видів фауни і флори, що підлягають особливій охороні, а також виконання зобов’язань України за міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. 

Проте, ПАЕУ були надані зауваження щодо запропонованої окремої дозвільної процедури оцінки впливу на території Смарагдової мережі, оскільки оцінка впливу планованої діяльності на території Смарагдової мережі та повноваження уповноваженого органу щодо визначення діяльності недопустимою чи встановлення екологічних умов планованої діяльності вже визначені Законом України «Про оцінку впливу на довкілля».

Стосовно Проекту 4461-1, ПАЕУ підтримує вказаний проект, як такий, що за своєю метою відповідає статтям 360-363, 365 Угоди про асоціацію в частині розвитку та зміцнення співробітництва між Сторонами з питань охорони навколишнього середовища та підвищення природоохоронної ефективності з урахуванням багатосторонніх угод в цій сфері. 

Положення Проекту 4461-1 узгоджуються з положеннями директив 2009/147/ЄС та 92/43/ЄЕС, зокрема, щодо: 

  • визначення та позначення спеціальних зон захисту різних видів птахів (частина перша статті 4 Директиви 2009/147/ЄС)
  • підготовки реєстру місць, призначення цих місць та встановлення пріоритетів управління ними (включаючи завершення реєстру потенційних територій Смарагдової мережі та впровадження захисних заходів та заходів управління ними) (стаття 4 Директиви 92/43/ЄЕС); 
  • запровадження заходів, необхідних для збереження таких місць (стаття 6 Директиви 92/43/ЄЕС)
  • встановлення системи моніторингу природоохоронного статусу оселищ та видів (стаття 11 Директиви 92/43/ЄЕС).

При цьому, оцінка впливу планованої діяльності, види якої охоплені Законом України «Про оцінку впливу на довкілля», на території Смарагдової мережі, здійснюється в межах загальної процедури оцінки впливу на довкілля.
 
Прес-служба ПАЕУ
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!