Новини

Повернутися до переліку новин

Приклад для всього світу: швеція вже готова купувати сміття у інших країн

Ідеально налагоджена система переробки сміття призвела до почвалению вільних виробничих потужностей, які можна завантажити тільки відходами з інших країн

Зовсім недавно світ потрясла новина про те, що в Швеції закінчився сміття і влада країни готові ввозити його для утилізації з інших країн. Про те, наскільки налагоджена система переробки сміття в Стокгольмі, розповімо на прикладах, -пише в ФБ блогер Наталія Попова.

В один момент в Швеції сортування сміття досягла загального масштабу. Завдяки цьому звалищ в країні майже не залишилося, а відходи стали або паливом, або використовувалися заново. Влади проводили постійну роз'яснювальну роботу і так досягли високого рівня свідомості населення.

Більшість жителів держави знають, що з викинутого пластику можна зробити новий ще сім разів. І аж після цього він піде на електростанцію для спалення. Так перероблений сім разів пластик все одно принесе користь у вигляді електрики.

Кожна сім'я має по 6 або 7 відер для різного сміття – пластику, паперу, скла, картону, металу та іншого. Ще одне відро призначене для відходів, які не можуть бути згодом перероблені. Навіть маленька дитина в Стокгольмі не викине обгортку від цукерки не в той контейнер. В дитячих садах і школах вчать правильно сортувати сміття, а за неправильну сортування у країні штрафують.

Великі предмети, такі як телевізори, дивани, будматеріали, відвозяться на спеціальні станції. Там їх розбирають на цінні складові частини, які скуповують виробники товарів. Так вони отримують готове до запуску у новий цикл виробництва сировину. Там же від предметів відокремлюють фарби, кислоти та інші небезпечні речовини, які пізніше потрапляють на спеціальний завод з переробки побутової хімії. До речі, такі станції в Швеції абсолютно безкоштовні. У Швеції зовсім нещодавно була впроваджена нова процедура знесення будівель, яка називається «деконструкція». Приміром, під час знесення старої будівлі машини «відкушують» шматки стін і везуть їх на спеціальну станцію, де після переробки вони знову стануть будматеріалами. Так старий будинок перетвориться в новий.

За жерстяні та пластикові пляшки можна отримати гроші. Для цього їх просто потрібно здати у пункти прийому. У Швеції, як і в усіх країнах Європи, можна здати пляшку в спеціальний апарат, який вас віддячить грошима. Прострочені ліки в Швеції теж не викидаються, а здаються в аптеку. Там же можна здати використані шприци та голки.

Транспортування сміття в країні здійснюється за допомогою підземного повітропроводу, який був запущений ще в 1961 році. Основна частина такого сміттєпроводу розташовується під землею, а жителі країни бачать лише верхівку.

Брак сміття у Швеції – поки єдина проблема в країні, пов'язана з відходами. Лише 7% усього сміття, що відправляється на звалище, а все інше або спалюється, або переробляється. Так завдяки одним лише відходам Стокгольм забезпечується електроенергією на 45%. Дефіцит відходів може стати великою проблемою для населення, адже шведи з допомогою переробки опалюють житло і отримують електрику. Але сусідня Норвегія висловила готовність допомогти Швеції і постачає 800 тисяч тонн сміття щороку.

Шведи придумали не тільки, як домогтися скорочення кількості сміття на звалищах країни, але й те, як зробити так, щоб кількість шкідливих викидів в атмосферу під час переробки було мінімальним. Завдяки новітнім технологіям, які використовуються при переробці на сміттєспалювальних заводах, викиди в атмосферу становлять не більше 1%.

Джерело: econews.bei.org.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!