Новини

Повернутися до переліку новин

«Сміттєві мрії», «Планета Земля: Майбутнє» та «Історія сміття»

Редакція журналу «Екологія підприємства» започаткувала нову рубрику – «Екологія, література та кіно», у якій ми збираємо для вас бібліотеку та пізнавальні фільми, які допоможуть інакше поглянути на взаємини природи та людини і змінити ставлення до навколишнього середовища.

Олексій Арманд. «Експеримент «Гея». Проблема живої Землі»

Давні уявлення про Землю як живий організм відроджуються в наш час і отримують чимало підтверджень в новітніх досягненнях геофізики, астрофізики та інших наук. На основі фактів і зіставлень читачеві надається можливість вирішити, чи можуть бути застосовані до планет земного типу уявлення про обмін речовин, розмноження, зміну поколінь. У книзі розглядаються гіпотези про доцільне саморегулювання внутрішнього середовища, про колективну поведінку, про здатність мислити та передбачати майбутнє і навіть про здатність Землі відчувати красу і сприймати гумор.

 
«Планета Земля: Майбутнє» (The Future: What the Experts Say)

У книзі, присвяченій збереженню природи, зібрані висловлювання всесвітньо відомих вчених і громадських діячів, які пролунали в телесеріалі «Планета Земля», створеному телерадіокомпанією Бі-Бі-Сі.

Криза вимирання біологічних видів, перенаселення, зміна клімату – ось лише деякі з обговорюваних тем.

Цитата з книги:
За відсутності практичної зацікавленості люди ставляться до будь-якої власності як до суспільного надбання: забруднюють її, експлуатують понад міру, використовують без залишку, доки вона не зникне.

 Катрін де Сільгі «Історія сміття»

Проблема відносин людини та її відходів існує з незапам'ятних часів. У цій книзі розповідається, які пригоди та перипетії чекали на тих, хто має справу з побутовими відходами, розповідається про їх успіхи та негаразди. Наведені свідчення людських зусиль у справі звільнення від залишків життєдіяльності, нагадується про те, скільки уяви, винахідливості проявлено, щоб витягти з усього цього дещицю корисних ресурсів і використовувати їх як у  багатих, так і в бідних країнах, або країнах, що розвиваються. Відходи вбивають, загрожують поглинути цілі міста, змінюють міський пейзаж, опалюють і освітлюють домівки, забезпечують виживання мільйонів скривджених долею, створюють усілякі «малі промисли», відгодовують стада свиней, грають з дітьми, дають оманливий, але все ж порятунок від самотності для в'язнів, служать джерелом натхнення для божевільних і художників, а то — й основою святкових видовищ.
Авторка книги Катрін де Сільгі – видатний фахівець з охорони навколишнього середовища.

Документальний фільм «Сміттєві мрії» (Garbage dreams)
Режисер Мей Іскандер. Єгипет / США, 2009 рік


Сміттєвий бізнес – один з найприбутковіших у світі. Але в світі є люди, для яких сміття - єдиний спосіб хоч якось звести кінці з кінцями. Фільм Мей Іскандер розповідає про долю трьох підлітків, які народилися і живуть у найбільшому «сміттєвому селі» Забалін на околиці Каїра. Всі жителі села (понад 60 тисяч осіб) працюють зі сміттям і виживають завдяки переробці зібраних відходів. Замість того щоб читати книги, займатися освітою, спортом, підліткам доводиться цілими днями збирати сміття. Адже в епоху глобалізації іноземні прогресивні компанії складають значну конкуренцію «ручним» працівникам.
Фільм отримав 24 нагороди на кінофестивалях по всьому світу.

Читайте також:
«Історія речей», «Мисливці за медом» — фільми, які почали змінювати світ
«Остання дитина в лісі», «Межі зростання» та фільм «Дім»
«Мета – Zero Waste» та «Незручна правда. Глобальне потепління» — книги, які варто почитати  

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!