Новини

Повернутися до переліку новин

Україна стала повноправним членом Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля

27 квітня Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський, як голова української урядової делегації на першому засіданні Асамблеї вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля обговорив з міжнародними партнерами подальші дії щодо зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення Зони відчуження в екологічно безпечну систему. 

У заході також взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Президент Європейського банку реконструкції та розвитку Оділь Рено-Бассо звернулася до учасників засідання з відеозверненням, а міжнародні партнери висловили готовність і надалі підтримувати Україну на шляху до приведення Зони у безпечний стан. Адже завдяки такій підтримці створені два унікальних об'єкта, що мають убезпечити довкілля від впливу радіації зруйнованого реактора на 100 років - НБК та СВЯП-2.

Роман Абрамовський: «За дорученням Президента України Володимира Зеленського сьогодні я підписав Листа щодо переведення коштів на Рахунок міжнародного співробітництва для Чорнобиля. Це означає, що Україна стала повноправним вкладником нового рахунку та продовжує співпрацю з ЄБРР. Цей рахунок допоможе Україні й надалі впроваджувати заходи для зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення Чорнобильської зони на екологічно безпечну систему».

Учасники заходу визначили завдання та цілі нового фонду та дати найближчих зустрічей. 


Довідково: Новий Рахунок міжнародного співробітництва для Чорнобиля – спеціальний донорський фонд, створений Європейським банком реконструкції та розвитку для подальшої співпраці в комплексних та складних заходах щодо виведення з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції, експлуатації нового безпечного конфайнмента та поводження з радіоактивними відходами і відпрацьованим ядерним паливом на майданчику ЧАЕС.

Лист-угода є єдиною угодою, яка має бути підписана Україною як країною-реципієнтом для приєднання до Рахунку на першому етапі його діяльності та надасть право голосувати та виступати в ролі вкладника та рівноправного члена Рахунку. 

Джерело: mepr.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!