Новини

Повернутися до переліку новин

Вдалі приклади адаптації до змін клімату

Процес адаптації в Дорсеті 

Дорсет - це графство в південно-західній Англії на узбережжі каналу Ла-Манш. Площа графства становить 2653 км2, населення – 700 тисяч жителів. В Дорсеті переважає сільська місцевість з безліччю невеликих сіл та кількома містами; великі міста або швидкісні шосе відсутні. 
Найбільша міська територія формується агломерацією міст Південно-Східного Дорсету – прибережного курортного міста Борнмут, історичного порту Пул, міста Крайстчерч і декількох сіл. Вересові пустища Дорсету розташовані біля кадастрових районів в Борнмуті, Крайстчерчі, Східному Дорсеті, Пулі, Пурбеку і Західному Дорсеті. Пустища є природними територіями, переважно вкритими карликовими чагарниками, також на цій території переважають луки і пасовища, розташовані на кислих ґрунтах, чагарники, поодинокі дерева, болота і поверхневі водні об’єкти.

Рослинність Дорсету розвивалася в прохолодному, вологому кліматі на кислих ґрунтах з нестачею поживних речовин, що було результатом винищення людиною природного деревного покриву для розвитку сільського господарства в бронзовий вік (1000 до н.е.). Пустища легко спалахують.

Пожежі можуть були спричинені недопалками цигарок чи не загашеними вогнищами на природі. Також частою причиною пожеж є підпал. 

Пустища, розташовані на міських територіях (близьких до заселених забудованих районів), як правило, горять частіше, ніж пустища сільської місцевості. Близько 30% пустищ Дорсету знаходяться всередині або поряд з міськими територіями Південно-Східного Дорсету. 

Це означає, що майже 500 тисяч жителів Дорсету проживають в безпосередній близькості від них. 

Внаслідок цього велика частина пустищ знаходиться під вагомим негативним впливом пожеж, витоптування трав’яного покриву, забруднення екскрементами собак і т. д., оскільки пустища використовуються жителями для дозвілля. 

Для Дорсету характерні тепле літо і м’яка зима, оскільки він розташований на півдні, і його територія захищена від західних вітрів. Температура в Дорсеті є вищою, ніж в інших частинах Великобританії (4,5–8,7 °C взимку, 19,1–22,2 °C влітку). Середня річна кількість опадів у південних і східних прибережних районах становить 741 мм, а річна кількість опадів в рівнинній частині Дорсету становить 1061–1290 мм. 

Впливи зміни клімату, щодо яких слід діяти:

Спочатку виникла ініціатива фінансування заходів, які б пом’якшили вплив міського середовища (включаючи ризик пожежі) на пустища, за рахунок внесків з боку забудовників, які мають дійсні дозволи на проведення будівельних робіт на відстані 400 м до 5 км від заповідних пустищ. 

Більш радикальні заходи були запроваджені і в інших англійських містах: наприклад, в графстві Суррей радник державного позавідомчого органу уряду, що відповідає за охорону навколишнього середовища під назвою «Natural England» Департаменту навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства Великобританії ввів повну заборону на будівництво нових житлових комплексів в межах 5 км від місцевих пустищ. 

Однак влада міста Дорсет прийняла рішення щодо фінансування заходів з пом’якшення впливів міського середовища на природне за рахунок внесків забудовників. В даний час ця система успішно працює. Радник «Natural England» вважає, що вибір заходів з пом’якшення впливів може звести шкоду до мінімального, незначного рівня, що в іншому випадку могло б бути результатом захисту пустищ від забудови. У 2008 році в рамках проекту була зібрана сума у 1,75 млн. фунтів, і наразі багато пом’якшувальних заходів впроваджуються на всій південно-східній частині Дорсету (в тому числі заходи з нагляду та відомчої охорони, освіти громади, інформаційно-просвітницькі заходи, заходи оцінки ризику пожежі та протипожежної охорони), працюючи над зменшенням рекреаційного навантаження на пустища і застосовуванням нових підходів до управління, ведення обліку та моніторингу. 

Ставлення державного позавідомчого органу уряду, що відповідає за охорону навколишнього середовища, під назвою «Natural England» до забудови поряд з пустищами

Різні дослідження показали, що доступ громадськості до низинних пустищ, розташованих поряд із забудовами, призвів не тільки до збільшення лісових пожеж, а й до шкоди рекреаційній функції пустищ, появи і поширення несумісних видів тварин і рослин, втрати рослинності, ерозії ґрунту і пошкоджень людьми і домашніми тваринами (серед інших факторів). 

Дорсетські пустища охоплюють велику частину Південно-Східного Дорсету (Англія), вони частково знаходяться біля міських забудованих територій та інших видів землекористування. Пустища є важливим середовищем проживання і мають заповідне значення європейського рівня. Ризик пожеж в пустищах є високим, і цей ризик, ймовірно, збільшиться зі зміною клімату, що призведе до знищення середовища існування і створить значне навантаження для служб протипожежної охорони. Забудова біля заповідних територій значно підвищує ризик пожеж та інших негативних впливів на пустища, серед яких – втрата біорізноманіття. 

Для вирішення цих проблем місцевими органами влади Південно-Східного Дорсету в 2007 році було погоджено створення Спільного Рамкового Планування для всіх заповідних пустищ у Південно-Східному Дорсеті. 

Його метою є забезпечення внесків забудовників до фінансування реалізації пакету заходів з пом’якшення, для компенсації негативних наслідків додаткової житлової забудови на пустищах. 

Рамкові умови поширюються на всі нові будівлі, що зводяться в межах території на відстані від 400 м і до 5 км від ділянок дикої природи, визначених на рівні Європи, і не дозволяють проведення забудови в межах 400-метрової буферної зони навколо території пустища. 

Спільне Рамкове Планування, що було розроблено числом муніципалітетів Дорсету після отримання рекомендацій від «Natural England» (національного природоохоронного агентства для Англії та Уельсу) визначає підхід до пом’якшення шкідливих наслідків житлової забудови на низинних пустищах Дорсету. Метою такого підходу є забезпечення цілісності пустищ, відсутності або зменшення ерозійних процесів на тлі неухильного зростання міського тиску за рахунок додаткової забудови. 

Низка заходів була визначена спільно місцевою владою і «Natural England». Вони включають в себе вдосконалення та розвиток альтернативних рекреаційних зон; управління процесом доступу до пустищ; збільшення кількості співробітників для догляду за пустищами і освітніх програм. 

Заходи щодо пом’якшення повинні фінансуватися за рахунок внесків забудовників, що проводять роботи на відстані від 400 м до 5 км від охоронюваних територій пустищ. 

Перш за все, для того, щоб захистити пустища від прямого міського впливу, Спільне Рамкове Планування забороняє нові забудови на відстані менше 400 м від заповідних пустищ. Забудова може мати місце, якщо заявник робить внесок у заходи пом’якшення відповідно до рівнів і процедур для такого внеску. 

По-друге, для пом’якшення впливів міського розвитку на пустищах буде проведено низку заходів, зокрема: 

  • Удосконалення існуючих рекреаційних об’єктів (наприклад, кращий доступ, інформаційні стенди та аншлаги, кращі наземні об’єкти) та розробка нової рекреаційної інфраструктури (систем велосипедних маршрутів і доріжок, пригодницьких ігрових майданчиків і т.д.), щоб зменшити рекреаційне навантаження на найцінніші пустища; 
  • Придбання земельних ділянок в якості альтернативного відкритого простору; 
  • Забезпечення більшої кількості охоронців і наглядачів; 
  • Придбання обладнання для моніторингу; 
  • Управління земельними ресурсами з метою зменшення пожежного навантаження і ризику пожеж; 
  • Придбання протипожежного обладнання. Вищезгадані заходи з пом’якшення фінансуватимуться за рахунок внесків забудовників, які отримують дозвіл на планувальні роботи для житлових будинків, розташованих на відстані від 400 м до 5 км від заповідних пустищ. Таке зобов’язання буде стосуватися кожної житлової забудови, незалежно від кількості запропонованих одиниць, в разі збільшення кількості житлових приміщень.

Результати заходів з адаптації:

  • Існуючі раніше партнерства були використані в якості основи для розробки Спільного Рамкового Планування. Крім того, участь у проекті LIFE-Nature сприяла збору необхідних даних і отриманню досвіду в сфері застосування різних заходів з пом’якшення зовнішніх впливів. 
  • Підхід співпраці є кращим варіантом, аніж якби місцеві органи влади застосовували заходи щодо пом’якшення індивідуально. Основними перевагами такого підходу є акцентування уваги на всій території, де розташовані пустища, послідовність підходу, об’єднання внесків забудовників та колективний вибір пріоритетних проектів з пом’якшення. 
  • Розробка в найближчому майбутньому нормативної політики Місцевих рамкових умов розвитку органами планування буде додатковою перевагою, допомагаючи в просуванні здійснення пов’язаних з ними проектів з пом’якшення впливів. 
  • Використання угод згідно Розділу 106, заснованих на необхідності отримання внесків від забудовників для охорони біорізноманіття, є інноваційним механізмом фінансування з метою пом’якшення міського тиску на пустища в Південно-Східному Дорсеті. 
  • Заходи, що застосовуються, є не тільки фізичними. Робиться наголос на залученні місцевої громади з тим, щоб підвищити обізнаність про пожежну небезпеку та інші негативні впливи на пустища.

Джерело: www.forza.org.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!