Новини

Повернутися до переліку новин

Як містечко на Вінничині економить близько 2,5 млн грн у рік завдяки термомодернізації

Жмеринка - місто з 35 тисячним населенням у Вінницькій області – економитиме понад 2,5 млн гривень в рік завдяки термомодернізації двох державних дитячих садків і двох шкіл.

Енергоефективність навчальних закладів підвищили в рамках проекту "EnergyGo: впровадження плану дій сталого енергетичного розвитку", яке місто з 35-тисячним населенням реалізує спільно з Міжнародною громадською організацію "Україна-Польща-Німеччина" в рамках програми Європейського Союзу "Угода мерів - Демонстраційні проекти", передає espreso.tv.

На енергоефективний ремонт дитячих садків №3 та №4, а також шкіл №3 і №4 виділили понад 700 тисяч євро.

Реалізація проекту дозволить Жмеринці зменшити викиди CO2 на 243 тис. тонн у рік, зокрема, дитячий садок №4 економитиме понад 65 тонн викидів CO2.

"Кіра вже декілька років ходить у садок №4 – їй там подобається, однак взимку у приміщенні було холодно, а влітку – дуже душно і донька часто хворіла, - розповідає батько дівчинки Олег Дідух. – Від поганої вентиляції - одне вікно на всю групу відкривалось на провітрювання - вологість повітря постійно підвищувалася".

В ремонт ДНЗ №4 загалом було інвестовано 4,2 млн гривень, за які були замінені вікна, вже майже завершений ремонт покрівлі, закінчені ізоляційні роботи, розповідає дректор дитячого садку №4 Аліна Твердохліб.

"Нам встановили спеціальне програмне забезпечення, яке контролює вологість, - пояснює вона. – Коли вологість не відповідає нормам, у приміщенні розводяться різні віруси і бактерії".

За експертними оцінками, підвищення енергоефективності у ДНЗ №4 дозволить економити понад 270 МВт-год тепла у рік, що дорівнює кількості тепла від спалювання 16 вантажівок дров. При цьому викиди CO2 в атмосферу зменшаться на 65 тонн у рік – стільки енергії ж споживають сім середніх закладів у рік.

Крім того, дитячий садок зменшить щорічні витрати на комунальні послуги майже на 550 тис. гривень. Планується, що ці заощадження будуть інвестовані у нове обладнання, освіту і розвиток дітей.

У дитсадку №3 "Веселка" переробили і утеплили дах, погріб, стіни, замінили вікна і встановили нову систему вентиляції і опалення, розповідає Григорій Романенко, представник фірми-підрядника, яка робила ремонт у ДНЗ.

«У ДНЗ також встановили нову систему рекуперації повітря, - пояснює фахівець. - Спеціальне обладнання не дозволяє теплому повітрю виходити через вікна, а замість цього використовується повторно і за допомогою спеціальних систем нагріває нове свіже повітря».

Тепер взимку у приміщеннях "Веселки" можна тримати температуру 20 градусів, продовжує директор ДНЗ№3 Наталія Худолій. «Ми виставляємо температурний режим, контролюємо вологість", - пояснює вона.

Термомодернізація дитсадку дозволить зекономити 223,7 МВт-год тепла, що вистачить для обігріву 20 квартир протягом року і забезпечить заощадження у розмірі 400 тис. гривень. За оцінкою експертів, «Веселка» зменшить викиди СО2 на 50,4 тонн у рік, що еквівалентно викидам від 108 автомобілей, на яких їздять протягом одного року.

«У поганих погодніх умовах у садку протікав дах, а у групі, в яку ходить мій син, взимку температура не перевищувала 15 градусів", - згадує мешканка Жмеринки Анна Вантова. – Сподіваємося, що тепер ситуація зміниться на краще».

На реконструкцію дитячого садку№3 було виділено 2,9 млн гривень.

У школі №3, яка святкує своє 105-річчя у 2017 році, навчається найбільша кількість дітей у Жмеринці - 920 учнів.У будівлі протікає дах, деревяні вікна пропускають холодне повітря, а взимку середня температура у класах досягає 14 градусів.

На ремонт даху і ізоляцію стін було виділено майже 4 млн гривень. "Зараз проектується система рекуперації: у кожному класі буде два пристрої для рекуперації повітря, щоб забезпечить оптимальну температуру у приміщенні, - розповідає Володимир Романенко. -Термомодернизація дозволить школі щорічно економити півмільйона гривень, які можуть бути інвестовані у нове шкільне обладнання і матеріали для учнів".

За попередніми підрахунками, школа №3 зекономить 281,1 МВт-год у рік – цієї енергії вистачить для обігріву 13 приватних будинків протягом року. Після ремонту школа також знизить викиди СО2 на 49,2 тонн у рік, що рівноцінно викидам парникових газів від звичайного автомобіля, який проїхав 200 тис. км.

Джерело: ecotown.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!