Новини

Повернутися до переліку новин

Як переконатися, що лабораторія є технічно компетентною?

У всьому світі багато країн покладаються на процес, який називається акредитацією лабораторії, як засіб визначення технічної компетентності. Акредитація використовує критерії та процедури, спеціально розроблені для визначення технічної компетентності. Спеціалісти — технічні експерти здійснюють ретельну оцінку всіх факторів у лабораторії, які впливають на отримання даних випробувань або калібрування. Критерії базуються на міжнародних прийнятих стандартах ISO/IEC 17025 або ISO 15189 для медичних лабораторій, які використовуються для оцінки лабораторій у всьому світі. Органи з акредитації використовують цей стандарт спеціально для оцінки факторів, що мають відношення до здатності лабораторії виробляти чіткі, точні дані випробувань та калібрування, включаючи:

  • технічну компетентність персоналу;
  • обґрунтованість та доцільність методів випробувань;
  • відповідність результатів вимірювань та калібрувань національним стандартам;
  • придатність, калібрування та обслуговування випробувального обладнання;
  • середовище тестування;
  • відбір проб, обробка та транспортування тестових предметів;
  • забезпечення якості даних випробувань та калібрування.

Акредитація також охоплює елементи систем якості, які розглядаються в сертифікації ISO 9001. Для забезпечення подальшої відповідності регулярно проводиться повторний огляд акредитованих лабораторій, щоб перевірити, чи підтримують вони свої стандарти технічної експертизи. Також від цих лабораторій може вимагатися участь у регулярних програмах перевірки кваліфікації як поточної демонстрації своєї компетентності.


Пам’ятайте!

Акредитація забезпечує засіб оцінки компетентності лабораторій щодо виконання певних типів випробувань, вимірювань та калібрування. Це також дозволяє лабораторії визначити, чи правильно вона виконує свою роботу, та відповідати стандартам. Виробничі організації також можуть використовувати акредитовані лабораторії, щоб переконатись в правильності випробувань їхніх внутрішніх лабораторій.


Акредитація передбачає офіційне визнання компетентності лабораторій, що забезпечує готові засоби пошуку для споживачів надійних служб випробувань та калібрування, здатних задовольнити їх потреби.

Як ідентифікувати та перевірити, чи акредитована лабораторія?

Акредитовані лабораторії зазвичай видають звіти про випробування або калібрування, що містять певний тип символу чи підтвердження, які вказують на їх акредитацію. Вам також слід уточнити в лабораторії, для яких конкретних випробувань чи вимірювань вони акредитовані, а також для яких діапазонів або факторів невизначеності. Зазвичай, це зазначено в їх Сфері акредитації, яку лабораторія може надати за запитом.

Акредитаційні органи у багатьох країнах публікують списки або каталоги акредитованих лабораторій, а також контактні дані лабораторій та інформацію про їх можливості тестування. За необхідності ви можете зв’язатися з органом з акредитації та з’ясувати, чи є акредитовані лабораторії, які можуть проводити необхідні вам випробування або калібрування.

Більше за темою – в стаття з журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №8, 2021 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!