Новини

Повернутися до переліку новин

Як правильно оформити паспорт місць видалення відходів на підприємстві

У сфері поводження з відходами підприємство у процесі господарської діяльності має забезпечувати повний збір, належне зберігання та недопущення знищення і псування відходів, здійснювати контроль за станом місць чи об’єктів розміщення власних відходів, вести первинну документацію та укладати угоди з відповідними організаціями на збір та їх утилізацію. Окрім цього, в обов’язки підприємства входить проведення інвентаризації, отримання дозволів, паспортизація, а також ведення спеціального паспорта місця видалення відходів.

У статті експерт журналу надасть практичні поради щодо розробки паспорта місця видалення відходів та надасть зразок заповнення.

До місця видалення відходів (далі — МВВ), тобто спеціально відведеного місця чи об’єкта для зберігання відходів, відносяться: полігони, котловани, балки, інші ділянки надр, різноманітні комплекси, споруди, на використання яких для видалення відходів отримано дозвіл від спеціально уповноважених органів у сфері поводження з відходами.

До місць видалення відходів прирівнюються місця довгострокового (понад 2 роки) зберігання відходів.

Згідно зі ст. 28 Закону України «Про відходи» від 5 березня 1998 року № 187/98-ВР реєстр місць видалення відходів ведеться з метою повного обліку та опису функціонуючих, закритих та законсервованих місць видалення відходів, їх якісного і кількісного складу, а також здійснення контролю за впливом відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людини.

Порядок ведення реєстру місць видалення відходів визначено постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 року № 1216.

Реєстр місць видалення відходів складається та ведеться на підставі відповідних паспортів, звітних даних виробників відходів, відомостей уповноважених органів виконавчої влади у сфері поводження з відходами.

ВАРТО ЗНАТИ!

Дані реєстру підлягають щорічному уточненню.
Кожне МВВ повинно мати спеціальний паспорт, у якому зазначається:
1) найменування та код відходів;
2) їх кількісний та якісний склад;
3) походження, а також технічні характеристики;
4) відомості про методи контролю та безпечної експлуатації.

Хто повинен складати паспорт МВВ?
Власники МВВ або за їх дорученням спеціалізовані проектні організації, що мають відповідну ліцензію.

Алгоритм заповнення:
1. Паспорт складається відповідно до Інструкції про зміст і складання паспорта місць видалення відходів, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки від 14 січня 1999 року № 12.

2.На титульному аркуші паспорта зазначається назва місця (об’єкта) видалення відходів за наявною документацією.

Увага! За відсутності власної назви наводиться визначення типу МВВ та найменування виду відходів (за наявності даних). Наприклад: «Хвостосховище осаду очисних споруд».

3. Також на титульному аркуші паспорта розміщується відмітки про…

УВАГА, матеріал публікується частково! Повна версія — в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №4, 2020 в статті Надії Соломатіної, представника комітету з охорони водних ресурсів та водного врядування PAEU, провідного інженера-еколога хімічного підприємства, експерта курсу підвищення кваліфікації «Все про відходи підприємства: поводження з відходами I-IV класу небезпеки на підприємстві»

Читати статтю можна вже зараз в живому журналі.

 

 

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!