Новини

Повернутися до переліку новин

Які правила зберігання використаного мастила (гідравлічної олії) на заводі?

Ситуація:

Які правила зберігання використаного мастила (гідравлічної олії) на заводі? Чи є визначений максимум та вимоги щодо матеріалу й об’єму тари? Наприклад, чи можна зберігати мастило в єврокубі місткістю 1500 л? Який відсоток рідини від об’єму куба повинен уміщати захисний піддон? Протягом якого часу можна зберігати та в якому місці?

Правові, організаційні та економічні засади діяльності, пов’язаної із запобіганням або зменшенням обсягів утворення відходів, їх збиранням, перевезенням, зберіганням, сортуванням, обробленням, утилізацією та видаленням, знешкодженням та захороненням регламентовано в Законі України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР (далі – Закон).

У статті 1 Закону зберігання відходів визначено як тимчасове розміщення відходів у спеціально відведених місцях чи об’єктах (до їх утилізації чи видалення).

Відповідно до вимог ст. 17 Закону, суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов’язані, зокрема:

  • на основі матеріально-сировинних балансів виробництва виявляти і вести первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів, що утворюються, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються та видаляються, і подавати щодо них статистичну звітність у встановленому порядку;
  • забезпечувати повне збирання, належне зберігання та недопущення знищення і псування відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія, що відповідає вимогам екологічної безпеки;
  • не допускати змішування відходів, якщо це не передбачено існуючою технологією та ускладнює поводження з відходами або не доведено, що така дія відповідає вимогам підвищення екологічної безпеки;
  • не допускати зберігання та видалення відходів у несанкціонованих місцях чи об’єктах;
  • здійснювати контроль за станом місць чи об’єктів розміщення власних відходів;
  • призначати відповідальних осіб у сфері поводження з відходами;
  • виконувати інші обов’язки, передбачені законодавством, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.

Коментар експерта:

Зберігання відходів повинно здійснюватися відповідно до вимог екологічної безпеки та способами, що забезпечують максимальне використання відходів чи передачу їх іншим споживачам (за винятком захоронення) (ст. 33 Закону).

Вимоги щодо тимчасового зберігання (накопичення) відходів також регламентовані в ДСТУ 4462.3.01:2006 «Охорона природи. Поводження з відходами. Порядок здійснення операцій» (пункти 7.2.1 – 7.2.8).

З метою визначення кола прав та обов’язків посадових осіб, відповідальних за поводження з відходами, на підприємстві необхідно розробити та затвердити Інструкцію щодо умов і правил збирання, тимчасового розміщення промислових та побутових відходів (чи інший організаційно-розпорядчий документ).

У такому документі необхідно визначити:

  • заходи, спрямовані на запобігання та зменшення обсягів утворення відходів;
  • правила збирання, тимчасового розміщення промислових відходів на промислових майданчиках відповідно І, ІІ ІІІ, ІV класів небезпеки;
  • правила вивезення цих відходів.

Детальніше про правила поводження на прикладах із практики – читайте у статті «Які правила зберігання використаного мастила (гідравлічної олії) на заводі?» журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №5, 2022. 

ЧИТАТИ ЖИВИЙ ЖУРНАЛ

ПРИДБАТИ ЖУРНАЛ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!