Новини

Повернутися до переліку новин

Як впровадити та постійно вдосконалювати систему екологічного менеджменту згідно з вимогами стандарту ISO 14001

У 1996 році було прийнято п’ять стандартів ISO серії 14000, що містили склад та опис елементів системи управління навколишнім середовище

Упродовж останніх десятиліть відбулися значні зміни в менталітеті та ставленні суспільства до довкілля. Результатом зусиль світової спільноти щодо запобігання і контролю забрудненню навколишнього середовища, впровадження природоохоронних заходів, використання екологічно чистих технологій стало прийняття у 1992 році на конференції ООН в Ріо-де-Жанейро Декларації щодо навколишнього середовища.

У 1993 році Міжнародна організація зі стандартизації ISO створила технічний комітет ТК 207 «Управління навколишнім середовищем», задачею якого стало розроблення системи стандартів для управління навколишнім середовищем.

Важливим результатом діяльності ТК 207 стало прийняття в 1996 році п’яти стандартів ISO серії 14000, що містили склад та опис елементів системи управління навколишнім середовищем, настанови з їх застосування, а також настанови щодо здійснення екологічного аудиту. Міжнародною організацією зі стандартизації ISO було здійснено вже 2 перегляди стандартів серії ISO 14000: у 2004 та 2015 роках.


В Україні згідно з наказом Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 31 грудня 2015 року № 221 з 1 липня 2016 року діє ДСТУ ISO 14001:2015 «Системи екологічного управління. Вимоги та настанови щодо застосування» (ISO 14001:2015, IDT).


Досягнення гармонійного поєднання навколишнього середовища, суспільства та сталого розвитку вважають необхідною умовою задоволення потреб нинішнього покоління без нанесення шкоди можливості майбутнім поколінням задовольняти свої потреби.

Сталого розвитку як мети досягають урівноваженням трьох основоположних складових частин сталого розвитку.

Стандарт ISO 14001 застосовується до будь-яких організацій, незалежно від їх типу, розмірів, продукції або послуг, рівня ризику для довкілля та існуючого рівня екологічної підготовки. Це стосується різних галузей промисловості, як державного, так і приватного сектору, виробничих підприємств і організацій, сфер обслуговування, а також органів влади. Впроваджуючи стандарт ISO 14001:2015 в організації, можна легко створити ефективну працюючу систему екологічного управління та підтвердити свою відповідальність у сфері охорони довкілля.

Для впровадження стандарту ISO 14001 в організації необхідне рішення керівництва, оскільки сертифікація стандарту потребує фінансових вкладень, ресурсу та часу.

Стаття опублікована частково!
Бажаєте дізнатися більше?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!