Новини

Повернутися до переліку новин

Біоенергетичні рішення в агробізнесі: головні досягнення

На International Conference «Biomass for Energy 2019», що відбулася днями в Києві, голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха підбив головні підсумки галузі насьогодні:

Україна імпортує енергоносіїв на 10,7 млрд $/рік — це 46 % від всього імпорту країни у 2017 р. Cпосіб для України бути енергонезалежною — це біоенергетика.

Біоенергетика — це ключовий сектор відновлюваної енергетики (ВДЕ) в Україні у 2010-2017 рр. — частка біоенергетики становила 80 % від усіх ВДЕ. Останні сім років сектор зростає із темпом 33 %/рік. Прогноз — зростання біоенергетики в Україні в понад 5 разів у 2015-2035 рр.

Недооціненою в біоенергетиці України є: агробіомаса, в тому числі кукурудза; енергетичні культури (потенціал еквівалентний 8,9 млрд м3 природного газу/рік (для 2 млн га); біомаса з полезахисних та інших лісосмуг; біогаз, біометан, біоетанол та використання твердих побутових відходів для енергетичних цілей.

Україна експортувала в інші країни твердих біопалив в об’ємі 2,38 млн т/рік, що еквівалентно експорту 0,7 млрд м3 природного газу/рік.

Україна живе на рівні другого покоління централізованого теплопостачання. У світі вже існує третє та четверте покоління.

Як зазначив ІванТракслер, директор ПрАТ «МХП ЕкоЕнерджи»:

«Впровадження біоенергетичних рішень в агробізнесі дозволяє вирішити дві актуальні і масштабні проблеми галузі: переробка органічних відходів, (переводячи підприємства на замкнутий цикл виробництва і покращуючи стан довкілля) та виробництва додатково чистої енергії, яка потрібна як балансуюча складова.

Генерація може працювати в тих режимах, в яких потрібно і технології когенерації дозволяють поліпшувати стабільну роботу мереж. МХП на сьогодні є безумовним лідером українського агросектора з реалізації інноваційних біоенергетичних рішень.

Ми побудували два великих потужних об'єкти. З 2013 року працює біогазова станція на базі «Оріль-Лідер» потужністю 5,5 МВт. Це найбільш успішний на сьогодні об'єкт в Україні з точки зору ефективності управління. Станція працює на 90 % завантаження.

Другий об'єкт — біогазова станція в Ладижині потужністю в 24 МВт. Перша черга потужністю 12 МВт знаходиться в стадії пусконалагодження і вже генерує 6 МВт. До кінця року об'єкт вийде на планову потужність. Біогазові технології сьогодні розвиваються в Україні, нехай і не так активно, як проекти сонячної і вітрової енергії. Ми спостерігаємо, що кожен рік запускаються 2-3 об'єкти, і це дуже добре.

Україні це необхідно. Крім вирішення екологічних проблем і вироблення енергії в аграрній галузі створюються нові робочі місця, нова інфраструктура, яка покращує ситуацію в регіонах.

Хочу зазначити, що біогазова станція МХП в Дніпропетровській області дозволяє переробляти 100 % відходів птахофабрики, друга станція поки утилізує 30 % органічних відходів, але, як я вже згадував, незабаром цей показник буде збільшуватися.

Термін окупності інвестицій в когенераційні технології становить близько 6-7 років, що досить вигідно.

Зазначу, що за останні три роки Міжнародна конференція «Енергія з біомаси» стає більш цікавою і затребуваною. Порушуються принципові для суспільства і бізнесу питання, дедалі гострішими стають дискусії з приводу ефективності нових рішень. Найважливішим є те, що держава створила необхідні умови для впровадження екологічно чистих енергетичних технологій, встановивши «зелений тариф», який став дуже вагомим аргументом для окупності таких проектів».

Нагадаємо, що саме на Міжнародній конференції «ЕНЕРГІЯ З БІОМАСИ» було проведено церемонію публічного представлення Громадської спілки Global 100RE Ukraine — найбільшого громадського об’єднання асоціацій, компаній, експертів, лобістів та відповідальних політиків разом з громадянським суспільством поєднаних спільною метою та ідеями переходу України на 100 % відновлюваних джерел енергії.

Джерело: прес-служба ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!