Новини

Повернутися до переліку новин

Чому сьогодні деякі природоохоронні закони відстають від життя, а інші — суттєво випереджають європейське законодавство, не враховуючи українські реалії та особливості

У рубриці #ЕКОменеджериВажливі ми даємо відповіді на запитання:
Як сьогодні працюється екологу на підприємстві?
• Хто взагалі може працювати ЕКОменеджером та якими знаннями він повинен володіти?
• З якими викликами доводиться зіштовхуватися щодня?

До проєкту вже долучилися практики-фахівці провідних підприємств різних галузей.


Інна Холіна, головний еколог «Запоріжсталь»

На моє щире переконання, наразі найактуальнішою проблемою є непорозуміння між екологами-теоретиками та екологами-практиками.

Перші — створюють законодавчі акти,  ґрунтуючись на виключно теоретичних засадах,  другі – стикаються з труднощами, застосовуючи створену першими нормативну базу на практиці.

В результаті сьогодні деякі природоохоронні закони відстають від життя, а інші — суттєво випереджають європейське законодавство, не враховуючи українські реалії та особливості.

Наприклад, згідно з Європейськими Директивами СО нормується в основному для  енергетичних установок, що виробляють тепло або електроенергію, а  у нас викид СО нормується для всіх виробництв.

Спільним знаменником у налагодженні професійного діалогу має бути зацікавленість  держави та бізнесу у поступовому зниженні навантаження на довкілля, з  урахуванням реалій вітчизняного промислового комплексу. Саме так, як це відбувається в Європі та усьому цивілізованому світі. Реалізувати такий підхід можливо за умови залучення до розробки екологів-практиків, досвід яких буде перепусткою до суті промислових процесів.

Довідка

«Запоріжсталь» — одне з найбільших металургійних українських підприємств. Комбінат серед українських лідерів експорту, утримує першість із розмірів зарплат та соціального пакета для робітників у вітчизняній промисловості. Особливої уваги заслуговує комплексна програма екологічної модернізації підприємства, в яку з 2012 року вже інвестовано близько 16 млрд гривень. Це дозволяє, збільшуючи виробництво, водночас зменшувати вплив на довкілля.

Щодня природоохоронна служба «Запоріжсталі» контролює дотримання підрозділами комбінату природоохоронних норм у галузі  охорони повітря, роботу аспіраційних та очисних систем підприємства, води та поводження з відходами, гігієну робочих місць співробітників.

Компетенції професійних екологів-практиків сьогодні не обмежуються суто галузевими знаннями. Комплексний аналіз природоохоронної роботи підприємства вимагає від екологів обізнаності у виробничих процесах, опанування азів метрології, розуміння економічних та юридичних аспектів діяльності підприємства.

Усе це ще раз підтверджує, наскільки важливою є комплексна оцінка діяльності підприємства, в основі якої — не суто відірвана від реальності  теорія, але й практичні засади та реальні умови роботи комбінату.

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!