Новини

Повернутися до переліку новин

Цікаві приклади втілення європейських тенденцій у сфері промислових відходів

У Великій Британії понад 70 млн тонн вторсировини повторно використовується як будматеріали

Асоціація мінеральних продуктів (МРА) у Великій Британії розпочала кампанію роз’яснення, в якій йдеться про те, що індустрія будівельних матеріалів є однією з історій успіху Великої Британії у процесі переробки та кругової економіки. Ця кампанія має назву «Внесок перероблених та вторинних матеріалів на ринку будівельних матеріалів Великої Британії». Понад 70 мільйонів тонн матеріалів з різних джерел повторно використовуються на ринках будівельних матеріалів Великої Британії, і 90 % цих вторинних матеріалів отримується від будівельної діяльності після демонтажу та ремонту доріг. Попри те, що основну увагу прикуто до попередження і зменшення будівельних відходів, будівництво на давно забудованих територіях незмінно передбачатиме демонтаж у майбутньому та створюватиме відходи, такі як цегла та бетон, які повторно використовуватимуться на ринках будівельних матеріалів.

За даними MPA, практично всі матеріали, які потенційно можна застосувати повторно, використовуються на ринку будівельних матеріалів

Інші матеріали, які повторно використовуються на ринках будівельних матеріалів, отримують із виготовлення чавуну та сталі, вугільних електростанцій, спалювання та видобутку глини і шиферу. Урядові дані та дослідження MPA вказують на те, що практично всі матеріали, що потенційно можуть повторно використовуватися зараз в країні, використовуються на ринку будівельних матеріалів. Таким чином, масштаби збільшення використання та частки вторинної сировини на ринках будівельних матеріалів, ймовірно, будуть збільшуватися і значною мірою пов’язані з обсягом будівельних робіт та робіт з демонтажу. 29 % ринкової частки в переробці на вторинному ринку на ринкахбудівельних матеріалів удвічі перевищує середню в Європі частку утилізації — близько 15 %. Британці вважають, що загальна цифра в 120 мільйонів тонн відходів, що створюються будівельною галуззю щорічно, створює оманливе враження, ніби будівельні відходи не можуть знайти своє місце у «ланцюзі цінової вартості».

Компанія Finelite з 2005 року знизила утворення відходів виробництва на 84 % та заощаджує щорічно 27 тис. доларів

Іншим успішним прикладом у процесі постійного скорочення відходів та інноваційних рішень щодо запобігання утворенню відходів є американська компанія, виробник високоефективних освітлювальних приладів Finelite, Inc. зі штатом 170 осіб. Починаючи з 2005 року, компанія знизила утворення відходів на 84 % і заощаджує понад 27 000 доларів щорічно. Компанія не тільки переробляє та повторно використовує матеріали, а також повертає упаковку своїм постачальникам для повторного використання. Але те, що насправді відрізняє Finelite — це культура постійного вдосконалення, яка пронизує всі аспекти їх діяльності. Не знайшовши свого часу партнерів для збільшення продуктивності у перевикористанні упаковки і заміни термоусадочної упаковки, компанія Finelite розробила власні пристосування для багаторазового використання матеріалу. Із терміном окупності менше одного року, інновація запобігла утворенню 3 тонн пластикової плівки та економить кошти для підприємства в розмірі понад 10 000 доларів щороку.

Переваги промислового симбіозу: менше спожитої енергії, зменшення викидів CO2, скорочення споживання води на 30 %, мінімальна кількість відходів

Калундборг (Данія), що діє з 1970-х років, вважається першим ефективним промисловим симбіозом у світі. Основні партнери в Калундборзі, включаючи нафтопереробний завод, електростанцію, виробництво гіпсокартону і фармацевтичну компанію, діляться ґрунтовими водами, поверхневими водами, стічними водами, парою та паливом, а також обмінюються різноманітними побічними продуктами, які стають вигідними ресурсами в інших процесах. Переваги промислового симбіозу включають: нижче споживання енергії, зменшення викидів CO2 на майже 250 000 тонн на рік, скорочення споживання води приблизно на 30 % та мінімальну кількість відходів для утилізації.

Попередження та мінімізація утворення промислових відходів, перетворення залишків виробництва на цінні ресурси для інших видів діяльності та впровадження інноваційних технологій є основними тенденціями розвиненої економіки країн ЄС, основоположним принципом побудови сталого виробництва та орієнтиром для української промисловості.


Підготувала Світлана Сушко, голова комітету міжнародної взаємодії ПАЕУ

Стаття публікується частково! Повна версія – в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №4, 2020

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!