Новини

Повернутися до переліку новин

Довести керівництву підприємства доцільність виконання природоохоронних заходів — одне з найскладніших завдань екоменеджера!

У рубриці #ЕКОменеджериВажливі ми даємо відповіді на запитання:
Як сьогодні працюється екологу на підприємстві?
• Хто взагалі може працювати ЕКОменеджером та якими знаннями він повинен володіти?
• З якими викликами доводиться зіштовхуватися щодня?

До проєкту вже долучилися практики-фахівці провідних підприємств різних галузей.


Олена Кошелєва, досвідчений еколог-практик вугледобувного підприємства,
член-експерт ПАЕУ, внутрішній аудитор систем ISO 9001, ISO 14001

Мабуть, усі погодяться, що еколог на підприємстві — це не інспектор, який повинен тільки перевіряти, виписувати приписи та контролювати їх виконання. Це Менеджер, який має виявити екологічні проблеми, розробити план заходів для того, щоб мінімізувати вплив цих екологічних проблем на навколишнє середовище та попередити порушення природоохоронного законодавства.

Це спеціаліст, котрий повинен навчити робітників підприємства виконувати свою роботу з дотриманням екологічних та санітарних норм.

Чи можна запобігти порушенням природоохоронного законодавства, не маючи спеціальних технічних знань?

Зараз особливо важко працювати екологом на підприємстві. Законодавство зазнає змін, тому необхідно бути постійно в курсі. На підприємствах мають працювати екологами тільки люди, які добре розуміються на поставлених цілях та завданнях.

Наявність технічної освіти допоможе якісніше виконувати роботу (коли людина розуміє весь цикл виробництва на підприємстві, їй легше виявити порушення природоохоронного законодавства або взагалі запобігти їх виникненню).

Еколог на підприємстві повинен бути обізнаним щодо екологічного законодавства, санітарних норм, будівельних стандартів та нормативів, нормативно-правових актів, які безпосередньо стосуються виробництва, на якому працює еколог. Ці знання необхідні при проектуванні нового обладнання або модернізації старого, при розробці та отриманні дозвільних документів.

Законодавство в Україні постійно перебуває у стані змін. За таких умов екологу підприємства необхідно постійно підвищувати свої знання.

Потрібно мати аналітичне мислення (бачити на крок або більше вперед, щоб розуміти, що буде, якщо не ліквідувати порушення природоохоронних норм).

Ще фахівець повинен вміти виконувати розрахунки можливих штрафних санкцій за понаднормативні викиди, скиди, розміщення відходів, несанкціоноване використання
земельних ділянок для того, щоб довести керівництву підприємства питання доцільності виконання природоохоронних заходів.

Необхідно вивчати досвід вітчизняних та зарубіжних країн з упровадження найкращих доступних технологій у виробництві та природоохоронних заходів.

Коли на терезах з одного боку лежать витрати на збільшення виробництва, а з іншого боку — природоохоронні витрати, термін окупності яких великий, то гроші керівник витратить на виробництво, а не на виконання природоохоронних заходів.

Під час перевірок контролюючих органів еколог повинен бути дипломатом, вміти знаходити спільну мову з представником контролюючих органів та довести свою точку зору (іноді нормативні документи у сфері екології суперечать один одному).

Кваліфікований та досвідчений еколог на підприємстві зможе під час перевірки контролюючими органами мінімізувати штрафні санкції.

У разі будівництва нових об’єктів найчастіше керівництво підприємства має на меті мінімізацію витрат на будівництво, і часто — не на користь виконання природоохоронних норм.

На державному рівні необхідно впровадити механізм стимулювання керівників підприємств до вкладення коштів у природоохоронні заходи (якщо екологічний податок, який сплачує підприємство, буде повертатись на підприємство для виконання природоохоронних заходів, спрямованих на зменшення викидів/скидів, то реалізація цих заходів буде більшою).

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!