Новини

Повернутися до переліку новин

ЕКОменеджер міжнародної компанії: досконала робота в недосконалих умовах

У рубриці #ЕКОменеджериВажливі ми даємо відповіді на запитання:
Як сьогодні працюється екологу на підприємстві?
• Хто взагалі може працювати ЕКОменеджером та якими знаннями він повинен володіти?
• З якими викликами доводиться зіштовхуватися щодня?

До проєкту вже долучилися практики-фахівці провідних підприємств різних галузей.



Надія Збаровська, експерт з екологічних питань, внутрішній аудитор систем ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, член комітету промислової екології та інновацій ПАЕУ, Environmental Safety Specialist Imperial Tobacco Production Ukraine

 

«Почніть робити те, що потрібно. Потім робіть те, що можливо.
І ви вмить виявите, що ви робите неможливе.»
 Св. Франциск Ассізький

Еколог-практик сучасного часу – це виклик своїм можливостям, знанням, вмінням. Стороння людина, яка не знає тонкощів професії, може сказати: «Та у чому проблема? Звичайна професія. Роби звіти, обліковуй. Та, що ти там робиш!». Але ця робота дійсно — постійні виклики.

В умовах сьогодення еколог-практик повинен мати достатню базу екологічних знань, щоб з легкістю долати бар’єри колізій у законодавстві, здійснювати екологічні аудити, налагодити та впровадити систему управління охорони навколишнім середовищем у будь-якому технологічному процесі, розробляти природоохоронні заходи, створювати велику кількість звітів, розрахунків, здійснювати моніторинг викидів, скидів, відходів та ще багато чого.

Особливо необхідно додати, що еколог ще проводить масу тренінгів та доносить до людей важливість небайдужого ставлення до довкілля. Навчає, як правильно здійснювати сортування відходів, бути енергоощадливим, берегти воду, землю, рослинний та тваринний світ.

Тобто, якщо врахувати усі ці зазначені знання та вміння, еколог поєднує у собі все – інженерію, юриспруденцію, тренерство, коучінг, фінанси, хімію, біологію тощо.  

Практична екологія охоплює багато напрямків: викиди в атмосферне повітря, скиди у водні об’єкти та  каналізаційні мережі, поводження з відходами, особливо небезпечними та радіоактивними, охорону земель, ґрунтів, поводження з хімічними речовинами, пестицидами, агрохімікатами тощо.

Професія еколога знайшла мене сама. Досить спонтанно вступила на новий на той час факультет. Нове, цікаве, незвідане... Але, долаючи професійний шлях, зрозуміла, що якщо не буду постійно навчатися, опановувати нові практики, не зможу працювати та подолати усі труднощі професії. І крок за кроком я освоювала професію, як практичну, так і теоретичну її сторону.  Працювала переважно на великих підприємствах, але була й робота у державних органах влади. Це поєднання «практика» та «теоретика» додало мені багато знань та вмінь.

Наразі я працюю у міжнародній компанії АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна», це тютюнова галузь. Щодня маю масу викликів, вирішую безліч питань  з впровадження нових проєктів, поводження з відходами, викидами від стаціонарних джерел забруднення в атмосферне повітря, скидами стічних вод у каналізаційну мережу, поводження з хімічними речовинами. Особливо треба зазначити, що екологічне законодавство змінюється швидкими темпами і, при цьому, не завжди є досконалим. Але з цим треба працювати, долати труднощі, бар’єри в отриманні документів дозвільного характеру.

Імперіал Тобакко — європейська компанія. І вимоги європейського законодавства спільно з вимогами українського законодавства поширюються на наше підприємство. АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» є екологічно свідомою компанією, яка розуміє важливість мінімізації впливу на довкілля та дотримання вимог українського та європейського законодавства. Тому підтримка керівництва для мене, як еколога, вкрай важлива. І це я завжди відчуваю. Це надає сил і натхнення долати труднощі та отримувати нові виклики у злагодженій команді, яка підтримує тебе на кожному кроці.

На підприємстві першочергово має бути чітко налагоджена система управління впливами на навколишнє середовище і наявні усі дозвільні документи. Тоді проблем з контролюючими органами буде набагато менше. І на це потрібно багато часу, вмінь, знань та досвіду. Тому я постійно навчаюся, проводжу екологічні аудити іншим підприємствам для розширення своїх знань.  Досвід найкращих практик та технологій, постійне вдосконалення — завжди стане у нагоді.

Необхідно зауважити, що тісна співпраця з колегами-екологами теж є дуже корисною. Лише екологи-практики можуть дати корисні поради початківцям. Спрямувати їх правильним шляхом. І така співпраця з екологічними асоціаціями, до якої входять численні екологи-практики, допомагає у роботі не лише щодо практичних моментів, а й у подоланні законодавчих бар’єрів чи колізій, у судових процесах та іншому.

Професія еколога – це не просто робота, це покликання! Виклики та бар’єри сьогодення не будуть перешкодою, якщо ви маєте хороші знання та досвід.  Навчаємося, працюємо у дружній команді, самовдосконалюємося та дбаємо про довкілля спільними зусиллями!

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!