Новини

Повернутися до переліку новин

Екоменеджери — це підготовані самим життям антикризові фахівці

У рубриці #ЕКОменеджериВажливі ми даємо відповіді на запитання:
Як сьогодні працюється екологу на підприємстві?
• Хто взагалі може працювати ЕКОменеджером та якими знаннями він повинен володіти?
• З якими викликами доводиться зіштовхуватися щодня?

До проєкту вже долучилися практики-фахівці провідних підприємств різних галузей.


Валентин Щербина, Голова Комітету з охорони ландшафтного та біотичного різноманіття, розвитку екомереж, віцепрезидент ПАЕУ, еколог-практик

Останні виклики Людству продемонстрували, що Довкілля, у якому ми жили, не просто змінюється, а змінюється з прискоренням. Місце, характер і динаміка цих змін слабко прогнозовані. Кризи, що накочуються одна за одною, подібно до поривів вітру, щоразу виявляють неготовність Людства в цілому до цих викликів, розгубленість урядів окремих країн перед їх масштабами і загальну безпорадність, на межі панічної атаки, місцевої влади при одночасному настанні кількох криз.

Страшно навіть подумати про теоретично можливий сценарій підвищення радіаційної небезпеки у Києві внаслідок пожежі в Чорнобильській зоні в умовах діючого карантину та обмеження пересування громадян, відсутності узгоджених шляхів евакуації столиці, неготовності транспорту. Колапс, паніка, катастрофа національного масштабу. Теоретично, вогонь міг пройти ще 2-3 км до сховища ядерних відходів, вітер цілком міг бути набагато сильнішим і разом з пиловою бурею принести у столицю радіацію... Нам пощастило. Цього разу.

Однак, до ідентифікації загроз такого рівня і адекватної реакції ми не готові. Тим більше — до визначення кумулятивних ефектів. Рівень готовності починається з усвідомлення справжніх масштабів загрози та прогнозування можливих наслідків.

Усвідомлення небезпеки такого рівня дозволяє повторно акцентувати роль суспільства на значенні фахівців, що мають необхідні знання та навички, досвід роботи у критичних ситуаціях.

Об’єктивно усіма цими якостями володіють фахівці, що обрали професію еколога.

Екологічна освіта передбачає глибокі знання цими фахівцями будови природного середовища та окремих його компонентів, законів їх функціонування та взаємодії, факторів взаємного впливу та динаміки розвитку екосистем у просторі і часі. Разом з тим, унікальність екологічної освіти та практичних навичок еколога-практика визначається не тільки сумою майже енциклопедичних знань. Основна відмінність такого спеціаліста — комплексний підхід, який полягає у визначенні усіх, без виключення, негативних факторів людської діяльності, що впливають на довкілля та на людину. Еколог може не тільки визначити ключові негативні фактори впливу, а й шляхи потрапляння забруднюючих речовин до екосистеми, їх подальшу міграцію і накопичення в ключових точках, їхній кумулятивний вплив на довкілля та здоров’я людини, розробити заходи зі знешкодження чи утилізації забруднюючих речовин.

Еколог на підприємстві — особлива каста екологів, що пройшли жорсткий природний відбір у бізнес-структурах: розумні, досвідчені, хитрі фахівці, виховані і загартовані у боротьбі за існування в джунглях дикого капіталізму українського розливу. «На керівника не сподівайся, зіллє при нагоді. Грошей на екологію немає. У бухгалтерію не ходи. Юрист завжди правий. З екоінспекцією розбирайся сам — виженемо!».

Це щоденні реалії роботи еколога підприємства, який не звільняється, не йде в торгівлю, а терпляче і гідно продовжує працювати, здійснюючи екологізацію підприємства.

Асоціація професійних екологів об’єднує цих людей, які щодня роблять свій громадянський подвиг, працюючи на загальне благо, захищаючи наше чисте повітря, нашу питну воду, наші ліси й степи, оберігаючи красу біорізноманіття і природно-заповідного фонду, дбайливо оберігаючи наше спільне довкілля для прийдешніх поколінь.

Ми мусимо визнати, що екологи — це підготовані самим життям антикризові менеджери, що вже мають необхідні знання, навички і професійні якості, основа майбутньої системи антикризового управління.

Сучасна криза — шанс для Людства створити ефективну і мудру систему управління довкіллям, у якій «зелені менеджери» будуть ключовими фахівцями.

Для цього вже сьогодні необхідно підтримати і зберегти цих унікальних і важливих спеціалістів на підприємстві, законодавчо визначити необхідність еколога та повноваження екологічної служби підприємства.

Від прийняття цього рішення вже залежить наше майбутнє; наступного шансу розгніване Довкілля може нам не дати.

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!