Новини

Повернутися до переліку новин

Про два головні напрями діяльності еколога

У рубриці #ЕКОменеджериВажливі ми даємо відповіді на запитання:
Як сьогодні працюється екологу на підприємстві?
• Хто взагалі може працювати ЕКОменеджером та якими знаннями він повинен володіти?
• З якими викликами доводиться зіштовхуватися щодня?

До проєкту вже долучилися практики-фахівці провідних підприємств різних галузей.


Марина Тимошенко, еколог м. Дніпро, головний експерт експертного центру ПАЕУ

Працюючи екологом на підприємстві не один рік, хочу наголосити на тому, що ця професія вимагає неабияких знань з різноманітних наук — тут потрібні і хімія, й фізика, географія, біологія, правознавство, економіка та навіть психологія.

Відмічу, що ця професія під силу не кожному! Важливо не лише мати багаж знань, практичні навички у роботі, відчувати покликання й любов до природи, а й володіти такими особистими якостями, як дипломатичність, стресостійкість, а головне — наполегливість. Саме завдяки цим якостям еколог здатний подолати стіну непорозуміння людей щодо важливості дотримання екологічних нормативів та відповідальності за їх порушення перед наступними поколіннями!

Ганна Якименко, керівник Групи екологічного менеджменту НЕК «Укренерго»

Підприємства — основне джерело забруднення навколишнього середовища. Будемо відвертими — до циркулярної економіки світові ще далеко. Темпи виробництва і споживання природних ресурсів зростають, і навантаження на екосистеми також. Скільки в такому темпі витримає природа — велике питання. Тому завдання кожної компанії – максимально знизити це навантаження. І мова йде не лише про дотримання вимог законодавства і уникнення багатомільйонних штрафів, а й про відповідальність за те, в якому світі будемо жити ми і наші нащадки.

Еколог — це саме та людина, яка розуміє, як знизити антропогенне навантаження на довкілля. Саме він впроваджує профілактичні та корегуючі заходи, ефективно оцінює екологічні ризики і запобігає їм. Наприклад, в Укренерго ми сфокусовані на тому, як продовжити життєвий цикл ресурсів і дати відходам друге життя.

Про два головні напрями діяльності еколога — дотримання умов дозвільної документації і контроль впливу на довкілля. І якщо з першим більш-менш зрозуміло (це досить стандартизована процедура), то друге стовідсотково залежить від ефективності, проактивності та кваліфікації працівників екологічної служби.

В Укренерго ми проводимо систематичний моніторинг екологічних аспектів діяльності. За результатами перевірок ми створили екологічні паспорти підрозділів, які постійно актуалізуються.

Адже ціна, на перший погляд, незначного порушення (на кшталт викинутого до загального контейнера промасленого ганчір’я чи неправильної експлуатації маслогосподарства) — може спричинити катастрофічні наслідки для природи, для життя і здоров’я людей та життєзабезпечення електроенергією цілої країни.

Нещодавно був ухвалений новий закон про Оцінку впливу на довкілля, яким впроваджено процедуру післяпроєктного моніторингу. Це надзвичайно важлива подія для нашої країни і безумовний крок вперед. Проте, на сьогодні в Україні немає розуміння, як проводити такий моніторинг, відсутні механізми його реалізації. Тож для нашої компанії, як першопроходця цього моніторингу, це складний і цікавий виклик. Сподіваємося, наш досвід стане в нагоді колегам.

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!