Новини

Повернутися до переліку новин

Проблема невизначеності екологічної служби в структурі підприємства потребує законодавчого врегулювання

У рубриці #ЕКОменеджериВажливі ми даємо відповіді на запитання:
Як сьогодні працюється екологу на підприємстві?
• Хто взагалі може працювати ЕКОменеджером та якими знаннями він повинен володіти?
• З якими викликами доводиться зіштовхуватися щодня?

До проєкту вже долучилися практики-фахівці провідних підприємств різних галузей.


Юлія Бойко, еколог «Дніпропетровський завод прокатних валків», експерт комітетів з управління відходами, промислової екології та інновацій, екологічного права та законотворчості PAEU

Кожен еколог підприємства давно мріє про подарунок: щоб природоохоронна служба мала законний статус на підприємстві!

Бо ж, на жаль, пряма законодавча  норма, яка б регламентувала обов’язок суб’єкта господарювання створити природоохоронну службу на підприємстві, відсутня — законодавство не зобов'язує роботодавця мати штатного еколога.

Наприклад, на відміну від екологічної, у сфері охорони праці  вимога, що служба охорони праці обов’язково повинна бути створена на підприємстві, регламентована на законодавчому рівні:  ст. 15 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII». Цим законом також регламентовані права  спеціалістів служби охорони праці та встановлена така важлива і цікава вимога, що ліквідація служби охорони праці допускається тільки у разі ліквідації підприємства чи припинення використання найманої праці фізичною особою.

На жаль, вимога стосовно обов’язкового створення природоохоронної служби на підприємстві на рівні законодавства відсутня.

Незважаючи на це, кожному підприємству необхідно постійно вести екологічний контроль, розробляти нормативи, поновлювати дозволи, подавати звітність, та ще десятки важливих дій, які регламентуються більш ніж тридцятьма законами, постановами, кодексами, нормами. Для дотримання усіх чинних вимог підприємцю просто необхідно мати у штаті досвідченого еколога, який має мінімум три основні спеціалізації: професійні знання та досвід еколога, навички бухгалтера, навички юриста.

Вимоги щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог природоохоронного законодавства та призначення підприємством відповідальних за ці питання осіб, регламентує велика кількість законодавчих актів. Наприклад:

— Відповідно до статті 17 Закону України «Про відходи» від 5 березня 1998 року № 187/98-ВР (далі — Закон №187/98) суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами  зобов’язані:
• й) призначати відповідальних осіб у сфері поводження з відходами;
• м) забезпечувати професійну підготовку,  підвищення кваліфікації та проведення атестації фахівців у сфері поводження з відходами.

— Відповідно до ст. 34 Закону № 187/98 — до поводження з небезпечними відходами  допускаються особи, які мають професійну підготовку, підтверджену свідоцтвом (сертифікатом) на право роботи з небезпечними речовинами.

— Тощо (численні інші).

Проте, у зв’язку з відсутністю прямої законодавчої  норми, на деяких підприємствах, щоб не вводити окрему посаду еколога, обов'язки з проведення екологічного контролю можуть за сумісництвом покладати на іншого співробітника організації. Найчастіше, посаду еколога поєднує фахівець з охорони праці, деякі підприємства користуються  послугами аутсорсингу — екологічного супроводу сторонньої організації. Проте, в першому випадку, спеціаліст з не природоохоронного напрямку, що поєднує свою роботу з вирішенням екологічних питань, які йому додають до обов’язків, не має знань, досвіду та професійної підготовки для виконання цієї роботи з належною якістю. У другому випадку, при використанні підприємством послуг аутсорсингу, мінус — у тому, що ніхто не зробить роботу краще, ніж фахівець-еколог, який щодня знаходиться на своєму рідному підприємстві та знає про всі його досягнення та проблеми. 

Отже, з цього приводу на сьогодні, на превеликий жаль, існує проблема невизначеності екологічної служби в структурі підприємства, яка потребує вирішення та внесення змін до законодавства. І я дуже вдячна та підтримую те, що Професійна асоціація екологів України вже  ініціювала дискусію, щоб з’ясувати та змінити це проблемне питання статусу екологічної служби. Бо це питання, що потребує вирішення!

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!