Новини

Повернутися до переліку новин

Бізнес в нових реаліях: GREEN ECONOMIC RECOVERY FORUM розпочав свою роботу

GREEN ECONOMIC RECOVERY FORUM розпочав свою роботу 24 червня, одразу наступного дня після того, як Європарламент підтримав надання Україні статусу кандидата у ЄС. Тема взаємодії обрана невипадково — Бізнес в нових реаліях: війна, екотрансформація, євроінтеграція»

Під час онлайн-форуму організатори пропонують розібратись у тих першочергових кроках, які Україна зобов’язана здійснити в сфері довкілля, враховуючи рух до ЄС, чому попри трагічні виклики сьогодення важливо вже зараз змістити акценти на профілактичні прийоми, які зосереджуються на самих виробничих процесах.

Форум спрямований на інформування та консультування бізнесу щодо збільшення спроможності промисловості до екомодернізації, енергоефективності, green recovery.

Організатори форуму:

  • Профспілка професіоналів довкілля ПАЕУ
  • Національний центр сталого розвитку 
  • проєкт UNIDO (Проєкт UNIDO/GEF «Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в промисловості України»)
  • проєкту «Просування енергоефективності та імплементація Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується GIZ за дорученням Уряду Німеччини 

 

Понад 200 учасників форуму, серед яких підприємства нафтогазової, енергетичної, металургійної, видобувної, цементної, аграрної, сервісної та ін. сфер зосередились на розгляді ключових питань:

  • Як зробити так, щоб майбутнє відновлення економіки було зеленим?
  • Де знайти кошти, щоб в час війни і економічної кризи відбудовувати державу з врахуванням кліматичних і екологічних викликів?
  • Як бізнесу та державі порозумітись, щоб стати союзниками в зеленій відбудові?
  • Як знайти баланс, щоб поряд зі зростанням добробуту в майбутньому, не втратити шанс на більш чисте довкілля і стати повноправним членом євроспільноти?
  • Що робити в умовах майбутньої продовольчої та енергетичної кризи? 

Людмила Циганок, директор Національного центру сталого розвитку, президент ПАЕУ у вступному слові зазначила:

«Битви виграють ЗСУ, війну — економіка, а майбутнє — сталий розвиток!

Абсолютно героїчні часи стерли будь-яку необхідність пафосу, зайвих слів і порожніх дій!

Лише єднання довкола мети здатні дати нам шанс на перемогу на всіх фронтах!

Зараз для нас усіх, українців, довіра має критичне значення. Щодня ми відчуваємо її важливість до держави, влади, до бізнесу, до ЗСУ, один до одного.

На форумі ми пропонуємо зосередитись на подоланні викликів в умовах незнаної досі турбулентності

Бізнес завжди думає цифрами.

Однак у світі все більше змінюється парадигма цінностей. Попри війну в Україні компаніям доведеться не просто відновлюватись, а виходити на нові ринки чи повертатись на існуючі з низкою соціально-екологічних обмежень.

Ми пропонуємо активність щодо екологічних ризиків розглядати як джерело конкурентної переваги, а необхідність вимушеної жорсткої економії ресурсів, як інструмент прискореної модернізації бізнесу».

Також Людмила Циганок акцентувала увагу, що з метою:

  • комплексного та системного формування пріоритетних напрямків відновлення країни з урахуванням принципів сталості,
  • приведення національного законодавства до реальної відповідності нормам права ЄС,
  • запобігання ризикам національної безпеки, у т. ч. екологічної, та врахування національних інтересів

експертне середовище, що об’єднало 35 галузевих асоціацій, досвідчених юристів, екологів, інженерів, 55 ЗВО та наукових інституцій, провівши міжсекторальний діалог під час підготовки форуму, спільно з учасниками та залученими галузевими фахівцями напрацювали Резолюцію форуму, яка вже невдовзі буде опублікована на порталі організатора!

Gregory Tsouris, Green Deal Counsellor Delegation of the European Union to Ukraine (радник Представництва Європейського Союзу в Україні) звернувся до учасників зі словами:

«За останні роки ЄС був зацікавлений у зеленому переході України на найвищому рівні.

Ось чому ще в 2021 році ми відкрили нову главу в нашій співпраці в сфері зеленого переходу – Green Deal ЄС та діалог зеленого переходу України, але війна призупинила ці зусилля.

Європейський Союз твердо вірить, що перехід до зеленої економіки – це чудова можливість для побудови більш справедливої та стійкої економіки. ЄС застосовує це до себе за допомогою Європейської зеленої угоди.

Реконструкція, яка допомагає перетворити українську економіку на чисту нульову і вільну від забруднення економіку, є способом досягнення економічного відновлення та доказом майбутнього економіки України за один прийом. Це створить умови для успіху України після війни».

Сергій Поровський, головний експерт з фінансування та політики енергоефективності Проєкту UNIDO, додав:

«Енергоефективність у промисловості має стати пріоритетом у відновленні економіки України. Цей напрямок має отримати потужну підтримку держави та має бути першочерговим фокусом для менеджменту бізнесу. Діяльність промислового сектору є основою формування ВВП. Відтак, через економічні процеси енергоефективність у промисловості напряму впливає не тільки на сам бізнес – його конкурентоздатність та прибутковість, але й на стійкість національної економіки, енергетичну безпеку; добробут та доступність енергоресурсів для кожного з нас!

З боку UNIDO ми підтримуємо формування державної політики щодо енергоефективності та безпосередньо промислові компанії на шляху до підвищення енергоефективності: ми запровадили Фонд Гарантування Кредитів для пільгового беззаставного кредитування; в нас є Програма підтримки промисловості у вигляді тренінгів з впровадження системи енергоменеджменту; ми також запустили Національну програму винагород «Лідери з енергоменеджменту».


Іма Хренова-Шимкіна, директор проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементація Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» продовжила:

«Дуже важливо, щоб відновлення будівель та відбудова регіонів відбувалися з урахуванням принципів енергоефективності, а новобудови відповідали усім сучасним вимогам, адже енергоефективність є важливою складовою зміцнення енергетичної безпеки України та зниження вартості життя українців. Впровадження заходів з енергоефективності дозволить зменшити державні витрати на енергію та опалення, а отже — з економить гроші платників податків. Енергоефективність створить міцну основу майбутнього розвитку нашої країни на європейських засадах.

Хочу підкреслити, що тільки комплексне впровадження енергоефективних реформ на усіх рівнях забезпечить системний підхід та синергетичний ефект в Україні і зробить нашу країну стійкішою до нових викликів».


Нагадаємо, форум є продовженням Платформи GREEN ECONOMIC RECOVERY, яка створена для надання широкого аналізу того, як бізнес-спільнота може адаптуватися та зробити свій внесок у вирішальну мету відбудови держави, її сталого розвитку, яка єднає цілі охорони довкілля та економічного зростання в воєнний період та сприятиме стійкому розвитку у поствоєнний період.

У травні за ініціативи ПАЕУ на Платформі було проведено Онлайн-конференцію «Екологічна безпека України в умовах воєнного часу та програма «Green economic recovery», де в результаті опрацювання вузьких місць в нормативній базі та звернень до держорганів було досягнуто певного прогресу з усунення бар’єрів для ефективного збалансування економіки:

  • Усунуто регуляторні бар’єри для бізнесу, який оформлює дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Детальніше >>>
  • Відновлено роботу Реєстру з ОВД, але з певними обмеженнями. Детальніше >>>
  • Сформовано План відновлення за напрямом «Екологічна безпека» від ПАЕУ: 10 головних кроків до ДЕРЖАВИ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ. Детальніше >>>

В результаті роботи учасників на Семінарі-практикумі для фахівців підприємств за темою «Відходи у воєнний і поствоєнний час: нова екологічна індустрія» було напрацьовано і подано до екокомітету ВР та Міндовкілля зауваження до вже прийнятого рамкового ЗУ «Про відходи».

Також, особливо варто відзначити, в результаті кількарічної взаємодії ПАЕУ з усіма зацікавленими сторонами професія «еколог» в Україні має професійний стандарт, затверджений Наказом Міністерства економіки України 04 травня 2022 року № 1111-22.

Співпраця – запорука прогресу і сталого зростання!

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!